Italia – Anglia 1-2

Am văzut aseară amicalul disputat de Italia și Anglia. A fost un meci bun, diferit de cele în care joacă o singură echipă (vezi cazul Spania și FC Barcelona), unul cu acțiune, cu goluri și cu faze spectaculoase. Se putea și mai bine, dar vorbim de Anglia și Italia, nu de Brazilia.

Anglia a reușit să învingă în amicale campioana și vicecampioana europeană. Meciul acesta nu se poate compara cu cel în care a pierdut la loviturile de departajare calificarea în semifinalele Euro 2012, dar este o victorie de moral pentru echipa britanică.

Am văzut o echipă a Italiei schimbată, la fel ca la Euro, una care, în câțiva ani, poate repeta performanța din 2006. Sunt jucători foarte buni, tineri și crescuți în Serie A. Mă bucur și că acum există mai mulți fotbaliști în naționala Italiei care au și o altă naționalitate. Este un progres. Franța, Germania și Anglia s-au prins mult mai devreme. La fel și Croația.

Anglia va continua la fel. Nu există schimbări majore. O parte din jucători vor ieși în curând de pe teren definitiv, dar mai rămân câțiva. Am văzut o echipă în care, la 34 ani, Lampard făcea legea. Alături de el, era un atacant, Jermaine Defoe. Există și câțiva jucători de perspectivă, însă nu vor face față vechii generații. Sper să mă înșel.

A fost un meci deschis, unul în care s-a văzut că nu există niciun stres. Golul al treilea a fost spectaculos, în rest faze tipice celor două echipe, fixe: două cornere, câte un gol în fiecare poartă.

Manchester City își consolidează poziția de prima echipă a Anglia. După o dominației de câteva decenii a trio-ului Manchester United – Arsenal – Liverpool, cu câteva zvâcniri venite din partea a două echipe londoneze, Chelsea și Tottenham, situția s-a schimbat. Sunt patru echipe care se luptă 24/7: City, United, Arsenal, Chelsea. Acum echipa dă și titulari la naționala Angliei: Joe Hart, James Milner, Micah Richards – care vor mai sta 10 ani în lotul Angliei, precum și fotbaliști mai bătrâni.

A fost un meci bun din partea Angliei, dovedind că locul al III-lea în clasamentul FIFA nu este un accident.

De cealaltă parte, există Andrea Poli, Mattia Destro, jucători care au reușit să se facă remarcați. Sunt tineri, vor duce naționala mai departe. Italia nu suferă în atac, însă care va fi viitorul defensivei? Mai există Balotelli, Ogbonna, Verratti, El Shaarawy. Lista este mai mare, viitorul există. Probabil acesta a fost și unul dintre obiectivele amicalului, dați fiind jucătorii folosiți de antrenori.

foto via telegraph.co.uk