Învățământul nu este gratuit pentru navetiști

În general, învățământul nu e gratuit. M-am referit la navetiști pentru a evidenția o situația întâlnită în foarte multe județe din România.

Dar să începem cu baza legală. Articolul 84, alin (3) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, prevede faptul că elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educației prin unitățile de învățământ la care sunt școlarizați, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.

Situația reală este, însă, alta. Elevilor nu li s-au mai decontat banii pe transport din luna noiembrie anul trecut. Cauza? Ministerul Educației Naționale nu a prevăzut în bugetul de stat suma necesară decontării transportului elevilor care studiază într-o altă localitate decât cea în care sunt domiciliaţi.

Ce reiese de aici? Ei, bine, zeci de mii de elevi, la fel ca mine, nu mai beneficiază de decontul transportului, deși legea le permite acest lucru. Ministerul Educației Naționale a dat vina pe prețurile mărite ale transportatorilor, dar nu este adevărat. La mine, de exemplu, prețul a crescut cu 2 RON în ultimii trei ani. Era de așteptat, dar nu îngreunăm accesul la educație (drept garantat de Constituție de altfel) din cauza unei erori de buget. Să nu uităm că România stă destul de rău la nivel european din punctul de vedere al părăsirii timpurii a sistemului educațional.

Dar cui îi pasă? Consiliul Național al Elevilor a venit cu o poziție, o asociație a unor elevi maghiari face apel la greve și lista cu inițiative pentru rezolvarea situației este destul de mică, nesemnificativă.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.