Introductory Workshop on Policy Coherence for Development

Am început stagiul de practică la FOND România

Săptămâna trecută, am început stagiul de practică la Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România, prescurtat FOND România, platforma română care promovează valorilor cooperării internaționale pentru dezvoltare și ale ajutorului umanitar, sprijinind organizațiile neguvernamentale în acest domeniu și colaborând pentru implementarea unei politici de dezvoltare coerente a României.

Introductory Workshop on Policy Coherence for Development

Vineri, pe 6 decembrie, am participat la un workshop introductoriu pe PCD (Policy Coherence for Development – Coerența Politicii de Dezvoltare), susținut de Njeri Jensen, trainer CONCORD Denmark – rețeaua de organizații neguvernamentale pentru dezvoltare din Danemarca. A fost momentul în care mi-am clarificat imaginea asupra PCD-ului și am descoperit o serie de incoerențe de la nivelul Uniunii Europene și României în domeniul cooperării pentru dezvoltare.

Ce este Coerența Politicii pentru Dezvoltare?

Pe scurt, PCD urmărește construirea unor politici sustenabile, coerente, astfel încât politica de dezvoltare să își atingă scopul, să sprijine concret țările în curs de dezvoltare, având impact real asupra vieții din țările beneficiare. Uniunea Europeană și țările din UE sprijină evoluția statelor în curs de dezvoltare, dar întâlnim o serie de măsuri care îngreunează îmbunătățirea situației, uneori existând contradicții între efectele acțiunilor și obiectivele propuse. Într-un mod informal, am putea să spunem că „oferi cu o mână și iei cu cealaltă”, atunci când scopul este să sprijini dezvoltarea.

Câteva incoerențe în politicile aplicate

Coerența politicilor pentru dezvoltare este esențială în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, fiind, totodată, o obligație a statelor membre UE, evidențiată în Tratatul de la Lisabona. Câteva exemple de incoerențe pot fi considerate:

  • sprijinirea studiului într-un stat prin acordarea de burse și alte astfel de ajutoare și, în același timp, încurajarea studenților să rămână în statul în care au învățat, împiedicând transferul de know-how în țările în curs de dezvoltare;
  • susținerea exporturilor de produse agricole și de origine animală din state africane și, totodată, oferirea de subvenții producătorilor europeni prin care aceștia pot pătrunde pe piața care are nevoie de dezvoltare pentru eradicarea sărăciei.

Acestea sunt două exemple oferite pentru a crea o imagine asupra neconcordanțelor politicilor de la nivelul Uniunii Europene și al României, pentru a evidenția nevoia accentuării coerenței politicii pentru dezvoltare.

Voi mai reveni pe acest blog cu subiecte pe acest domeniu într-un mod cât mai atractiv și ușor de înțeles. Am creat o categorie specială pe blog, „Cooperation for Development”, unde voi posta săptămânal câte un articol cu privire la politica pentru dezvoltare, nefiind un subiect la modă în mass-media, deși are un rol important pentru umanitate.

*sursă imagini facebook.com/FONDRomania

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Introductory Workshop on Policy Coherence for Development”

Comments are closed.