Întâlnirea inaugurală a inițiativei Înaltului Reprezentant al UE pentru tineri

Întâlnirea inaugurală a inițiativei Înaltului Reprezentant al UE pentru tineri

Iau parte zilele acestea (22-23 martie 2017) la întâlnirea inaugurală între Înalt Reprezentantul Uniunii Europene Federica Mogherini, vicepreședinte al Comisiei Europene, și 36 de tineri din Europa și MENA în contextul noii inițiative pentru tineret din cadrul Young Meditarranean Voices, tineri printre care am onoare să mă aflu.

Cu această ocazie, vom face câteva lucruri:

  • analiza principalele priorități pentru tinerii din zona mediteranează, pornind de la faptul că zona aceasta formează este interconectată;
  • identifica modalități prin care să capacităm tinerii din această zonă pentru a modela politicile și narativele din media;
  • găsi o serie de modalități prin care putem dezvolta aceasta inițiativă.

Programul inițiativei pentru Young Mediterranean Voices

Prima zi a avut o agendă plină, discutând subiecte precum implicarea tinerilor în la nivelul euro-mediteranean, identificarea unor priorități și mesaje convergente, obținerea unor informații de la reprezentanții din partea Comisiei Europene (au fost prezenți oameni din DG Near, DG EAC și EEAS cu noi în prima zi) în privința acțiunilor în această zonă, statistici recente cu privire la cooperarea UE-SEM și rolul tinerilor, Rezoluția Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite privind tineretul, pacea și securitatea (SCR 2250), elemente din comunicarea strategică a EEAS, programele și politicile UE pentru tinerii din Europa și afara Europei.

Subiectele au fost variate, multe legate de tineri și activitatea Uniunii Europene în zona mediteraneană. Recunosc că a fost interesant să discut cu persoane din vecinătatea sudică despre probleme din aceste țări, care sunt bariere pe care le întâmplă, ce cred despre conflictele din zonă, despre rolul tinerilor și, nu în ultimul rând, despre activitatea pe care aceștia o desfășoară. Și este de-a dreptul interesant de văzut plusurile și minusurile acțiunii Uniunii Europene în vecinătatea sudică.

Mâine, avem în program dialogul cu Înaltul Reprezentant Federica Mogherini, un dialog care se va centra pe modalitățile prin care putem să depășim obstacolele curente din zone plecând de la o serie de premise precum împărășirea unor valori și responsabilități comune, dar și cum putem dezvolta inițiativa aceasta.

Participanții provin din zona sudul și estul Mediteranei (Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt, Iordania, Palestina, Siria) și din Uniunea Europeană (Danemarca, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, România, Spania).

Evenimentul este organizat de Anna Lindh Foundation, European External Action Service (EEAS) și European Youth Forum la inițiativa Înaltului Reprezentant pentru politica externă și de securitate comună. Aproape tot ce se întâmplă poate fi urmărit prin intermediul hashtagului #YoungMedVoices pe rețelele de socializare.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.