Inițiativa pentru IMM-uri, adoptată de Comisia Europeană

Inițiativa pentru IMM-uri, adoptată de Comisia Europeană

Pe 29 martie, Comisia Europeană a adoptat Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri, program în valoarea de 100 de milioane de euro, dedicat întreprinderilor mici și mjlocii din România.

Investiția provinde din Fondul European pentru Dezvoltare Regională1, fiind realocate din garanțiile prevăzute inițial în Programul Operațional Regional,  și se așteaptă ca valoarea ei să aibă un efect de multiplicare de cel puțin patru ori.

Programul apare în contextul nevoilor antreprenorilor români de a avea acces la diferite forme de instrumente financiare precum garanții, împrumuturi cu risc împărțit, microcreditări, investiții de capital.

Deficitul de finanțare externă pentru IMM-urile din România este estimat la 3,4 miliarde de euro până în 2020, conform informațiilor transmise de Reprezentanța în România a Comisiei Europene. În România, IMM-urile reprezintă aproximativ 99% din totalul întreprinderilor.

sursa imagine: EU flag in Brussels | Shutterstock.com

În acest moment, Inițiativa pentru IMM-uri este operațională doar în Spania și Malta. La începutul lunii martie, Comisia Europeană a semnat cu Guvernul Bulgariei un acord pentru implementarea Inițiativei pentru IMM-uri în Bulgaria.

De precizat că această inițiativă a Comisiei Europene și a Grupului BEI își propune să acopere o parte de riscuri pentru împrumuturi. Inițiatia pentru IMM-uri este finanțată prin Fondurile Europene Structurale și de Investiții, COSME, Horizon 2020 și Grupul BEI2.

Printre avantajele acestui instrument se află faptul că nu este necesară cofinanțre din partea autorităților naționale centrale și din partea celor regionale, nu este necesară evaluarea ex-ante, ținând cont că aceasta s-a făcut la nivel european în 2013, o rată de multiplicare ridicată, sprijin important al Uniunii Europene, posibilitatea combinării unor resurse variate și nu numai.

  1. Fondul European pentru Dezvoltare Regională are ca scop consolidarea coeziunii economice și sociale din interiorul Uniunii Europene și reducerea dezechilibrelor dintre regiunile sale []
  2. Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.