Îngrijorări ONU privind situația din Myanmar

Îngrijorări ONU privind situația din Myanmar

Myanmar, cunoscută în limba română și ca Birmania (de la Burma, fosta denumire colonială), este o țară contineal sud-est asiatică în vecinătatea Indiei, Chinei, Bangladesh-ului, Thailandei și Laosului. Vreo 53 de milioane de locuitori și o suprafață aproape triplă față de cea a României. Nu sunt diferențe semnificative între situația socio-economică din Myanmar și zonele mai puțin dezvoltate din România.

În ultimii ani a fost pe agenda internațională datorită conflictelor interne și situației dezastruoase din punct de vedere al drepturilor omului. În 2018, Facebook era folosit pentru a invita la violență și chiar la genocid în Myanmar, folosind aparatul de securitate, în principal personal militar, pentru fabricarea și manipularea opiniei publice în interesele grupurilor aflate la conducere.

Pe 28 ianuarie 2021, purtătorul de cuvând al secretarului general al Națiunilor Unite a transmis un mesaj de îngrijorare cu privire la evoluțiile din Myanmar, în particular în privința rezultatelor electorale.

Pe 8 noiembrie 2020, Myanmar a avut alegeri parlamentare în circumscripții, mai puțin acolo unde junta militară și-a rezervat locurile. Partidul civil condus de Aung San Suu Kyi a învins la scor un partid continuator al juntei militare, chiar consolidând diferența. Militarii nu vor să accepte rezultatul alegerilor și lansează acuzații de fraudă electorală. Amenință inclusiv cu o lovitură de stat, chiar dacă biroul electoral respinge acuzațiile. De precizat că Myanmar a renunțat la junta militară în 2010 încercând o tranziție spre democrație.

Așa ajungem la mesajul venit de la nivelul Națiunilor Unite în care „toate părțile sunt îndemnate să deziste orice formă de incitare sau provocare, să demonstreze leadership, și să adere la normele democratice și să respecte rezultatul alegerilor general din 8 noiembrie”. Desigur, cu rezolvarea disputelor prin mecanismele legale stabilite.

Myanmar oferă un bun exemplu că democrația este fragilă, iar responsabilitatea pentru buna ei funcționare este strict rezultatul unor procese domestice. Urmează prima sesiune a noii legislaturi, rămân de văzut evoluțiile.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *