Despre închisori și condițiile de acolo

Românii încă privesc închisorile în viziunea regimurilor totalitare

De vreo câteva luni circulă în online și nu numai marile nemulțumiri ale românilor cu privire la viața din închisoare. Ba că sunt alocați prea mulți bani pentru închisori, ba că ar trebui ca cei arestați, în special aleșii neamului, să aibă condiții mai puține ș.a.m.d. Această dorință de justiție teroare socială mă amuză și mă îngrijorează în același timp.

A trecut vremea în care inamicii politici era închiși pentru a muri în timp ce erau încarcerați. Nu mai trăim într-un stat totalitar și absolut nimeni nu are dreptul să ia viața nimănui, indiferet de ce a făcut. Mai mult, tortura și alte tratamente care pot afecta integritatea fizică și psihică sunt interzise atât la nivel internațional, cât și național. Cu toate acestea, masa vrea capul cuiva, vrea să știe că s-a făcut dreptate. Dreptate pentru ce? Pentru că a fost furată. Cum a fost furată? Ei, bine, nimeni nu spune că în lipsa vigilenței cetățenilor. Prin urmare, închisoarea nu trebuie să dezumanizeze, terorizeze sau să incapaciteze persoanele care ajung acolo. Organismele internaționale fac verificări (inclusiv interviuri cu deținuți) și vin cu recomandări pentru autoritățile statele și federale, astfel încât să fie corectate problemele depistate în tratamentul negativ din închisoare. În 2010, în urma unei verificări a Comitetului pentru Prevenția Torturii (CPT), autoritățile române primeau 15 pagini de comentarii și recomandări. Situația actuală nu o cunosc, dat fiind că raportul ultimei vizite nu l-am găsit.

Pun pariu cu oricine că dacă apare un Vadim reloaded va avea același rezultat în alegeri poate chiar mai mare. PP-DD a avut un program populist, nu extremist, și a luat 15% la parlamentarele din 2012. Nu ne place să învățăm din trecut. Cu un program politic bazat pe bunăstarea cetățenilor printr-un rol ridicat al statului, naționalist și protecționist, precum și justițiar în stilul evidențiat aici, partidul respectiv va lua totul, dar va însemna și prăbușirea democrației, statului de drept, drepturilor omului, libertăților civile și politice pe teritoriul țării. Nu vreau să dau idei, dar sunt scenarii posibile.

Dar nu trebuie să ne mirăm de modul în care sunt privite închisorile și de condițiile neadecvate de acolo. Probleme sunt în numeroase țări. Noi, suntem pe locul 50 în lume la populația din închisoare. Vă dați seama că sunt necesare resurse importante pentru asigurarea condițiilor, dar și avantajele pe termen lung sunt importante.

Rolul închisorii este reintegrarea în societate

Revin la ideea cu închisorile. Spuneam că nu trebuie să dezumanizeze. Rolul acestora ar trebui să fie reintegrarea în societate și îndreptarea greșelilor făcute. Persoana arestată, după ce va ieși din închisoare, ar trebui să aibă oportunitatea de a se dezvolta și de a munci în condiții adecvate. Ar trebui să aibă posibilitatea să revină la acțiunile sale constructive și productive.

Să iau câteva exemple adecvate.

 • Arestezi un profesor universitar, cu o carieră academică pe măsură, cu numeroase cunoștințe care pot fi aplicate și cu potențial politic, cu idei și soluții. Arestul ar trebui să îi permită fără probleme accesul la condiții, astfel încât să nu se plafoneze. Resursele umane le folosești, nu le distrugi. De distrus, au făcut alții asta: comuniști, fasciști, naziști etc.
 • Arestezi un om politic care face lucrurile să meargă. Îi oferi condițiile să învețe din greșelile sale. Desigur, în toate cazurile, sancționezi într-un mod adecvat, dar nu îl distrugi astfel încât să îi fie imposibil să revină după arest, paralizând țara.
 • Arestezi un om de afaceri important. Recuperezi prejudiciile, ai grijă să nu afectezi activitatea companiei și îi ofere condiții adecvate în arest (acces la informații, bibliotecă, cursuri, hrană adecvată, îl pui la o treabă pe măsura capacităților sale).

Din aceste motive, mi se pare adecvat să ai o celulă adecvată în momentul în care ajungi la închisoare. Societatea are nevoie de reintegrarea acelor persoane după pedeaspă; e nevoie de utilizarea lor și trebuie maximizat rolul acestora. Am fost întotdeauna în favoarea muncii în folosul comunității ca pedeapsă. Sunt atâtea lucruri de construit și făcut încât nu ne permitem să izolăm persoanele respective și să le maltratăm (iar asta înseamnă și condiții neadecvate)1.

Dacă ai probleme de sănătate, închisoarea nu trebuie să ți le înrăutățească prin condițiile oferite.

În ultimul rând, avem cele mai nasoale înschisori din Europa civilizată. Iar asta se vede și din incapacitatea de a reintegra în societate deținuții, se vede din numărul celor care recidivează, se vede din condițiile oferite.

Condițiile din închisoare din Marea Britanie

Guvernul Marii Britanii oferă un ghid online cu privire la viața în închisoare, structurat foarte bine, pe baza legislației și condițiilor de acolo. Există programe educaționale finalizate cu calificări în închisoare, planuri individuale de educație și formare, acces la cursuri la distanță, diverse munci plătite, posibilitatea de muncă în comunitate pentru cei cu grad scăzut de risc, unități maternale, suport și consiliere, acces la spitalele de psihiatrie, aceleași facilități medicale ca cei din afara închisorii, protecție împotriva intimidării și hărțurii, suport pentru prietenii și familiile prizonierilor. Despre camere, acestea pot fi pentru o persoană sau pentru două, au dușuri, etc.

Principiile de funcționare a închisorilor în Germania

În Germania, arată și ele destul de bine. Principiile pe care se bazează merită amintite: oferirea prizonierilor a unei vieți sociale în afara riscului de a comite ilegalități și protejarea celor societății de viitoare acte realizate de cei vinovați. Atenția acordată reintegrării și corectării deficitului de socializare sunt ridicate. Am identificat și cazuri în care autoritățile au plătit foștii deținuți în urma proceselor motivate de efectele negative psihologice pe care le-a avut închisoarea asupra lor. Atașez o imagine cu o celulă modernă:

sursa imagine: “JVA Wuppertal-Ronsdorf Einzelzelle.bmp” by MortyOwn work. Licensed under CC BY 3.0 via Wikimedia Commons.

Cu toate acestea, Comitetul European pentru Prevenția Torturii și a Tratamentelor și Pedepselor Degradamente sau Inumane au găsit o mulțime de puncte slabe sistemului de închisori german și au făcut câteva zeci de recomandări, majoritatea pentru protejarea deținuților.

Concluzionând, este necesar să trecem de la abordarea în care închisoarea trebuie să fie pedeapsa pentru ceea ce s-a comis la cea în care închisoarea, care oricum este o pedeapsă pe baza limitării anumitor drepturi, să aibă și un rol important pentru reintegrarea și ghidarea în societate a deținuților.


 

Surse informații articol

 • Prison life, Gov.uk, https://www.gov.uk/life-in-prison/prisoner-privileges-and-rights;
 • Prisons in Germany, Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Prisons_in_Germany;
 • Ex-prisoner sues Berlin for too small jail cells , thelocal.de, http://www.thelocal.de/20150211/prisoner-sues-berlin-for-too-small-cells;
 • Report to the German Government on the visit to Germany carried out by the European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or or Punishment (CPT), 2013, Council of Europe, http://www.cpt.coe.int/documents/deu/2014-23-inf-eng.pdf;
 • Council of Europe anti-torture Committee announces visits to ten states in 2015, 2014, Council of Europe, http://www.cpt.coe.int/en/visits/2014-03-20-eng.htm;
 • Council of Europe anti-torture Committee visits Romania, 2014, Council of Europe, http://www.cpt.coe.int/documents/rom/2014-06-19-eng.htm;
 • Rapport au Gouvernement de la Roumanie relatif a la visite effectuee en Roumanie par le Comite europeen pour la prevention de la torture et des peines ou traitements inhumains ou degradants, 2010, http://www.cpt.coe.int/documents/rom/2011-31-inf-fra.pdf
 • Romania, International Center for Prison Studies, http://www.prisonstudies.org/country/romania.
 1. nu intru acum în logica regimurilor de detenție și în categorizarea faptelor comise []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.