Închisoarea ororii. Limitele umanității

Închisoarea ororii. Limitele umanității

Saydnaya este un oraș la 1.500 de metri altitudine la nord de Damasc în Siria. Este un orașel cunoscut pentru cultura și istoria acestuia, spunându-se că ar fi fost locuit din perioada antică, cel puțin secolul al VI-lea înainte de Hristos. Dar mai este cunoscut și pentru o închisoare militară care devine cunoscută începând cu februarie 2017. Urmăriți următorul clip video înainte să citiți mai departe.

Este o închisoare a horror-ului, după cum arată un raport publicat de Amnesty International. Clipul de mai sus este intitulat un „Închisoarea Saydnaya – un abator uman”. Este fața nevăzută a războiului civil din Siria, dincolo de criza refugiaților, dincolo de negocierile internaționale, dincolo de știrile despre diferite facțiuni luptându-se pentru teritorii.

Între 5.000 și 13.000 de persoane executate într-un singur centru

Din martie 2011, între 5.000 și 13.000 de persoane au fost executate la Saydnaya, asta în timp ce Rețeaua Siriană pentru Drepturile Omului spune că 75.000 de persoane au fost arestat de forțele de ordine guvernamentale, fiind date dispărute acum, în timp ce peste 11 milioane de persoane și-au părăsit casele.

Saydnaya înseamnă spânzători în masă, tortură și tratamente inumane și degrandate, dezumanizare și multe alte tratamente care depășit limita imaginației. Poate cei care au auzit de acțiunile de la instaurarea regimului comunist din România pot face anumite corelații în privința metodelor de tortură. Anchetele au loc în fața unui tribunal militar și nu știi dacă vei mai ieși vreodată de-acolo, indiferent de cine erai. Însă, dacă ai noroc să ieși de acolo, cu siguranță nu mai ești același om.

Oamenii suferă de probleme mintale acute din cauza supraaglomerării și lipsei luminii. În unele cazuri, unele persoane au spus că puteau fi chiar și mai bine de 50 de persoane într-o celulă de 3 metri pătrați. Nu au sau au puțin acces la îngrijire medicală și frecvent prizonierii mor ca rezultat al unor probleme medicale care puteau fi prevenite. Această oroare absolută este concepută pentru a frânge voința și distruge spiritul celor deținuți. Supraviețuitorii sunt traumatizați din punct de vedere psihologic și rupți din punct de vedere fizic. Adesea necesită tratement medical intensiv și sprijin emoțional pentru a-și reconstrui viața.

Mai sus este o parte din descrierea făcută de Amnesty International în care prezintă pe larg cazul. A fost publicat inclusiv un raport cu privire la uciderile planificate ale deținuților aflați în custodie, un adevărat masacru desfășurat de guvernul sirian împotriva populației civile.

imagine: © Amnesty International / Mohamad Hamdoun

Din raport, afli că politicile de exterminare a zeci de mii de persoane sunt cunoscute de Comisia de anchetă a Națiunilor Unite, Oficiul Națiunilor Unite al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului și Human Rights Watch.

Din analiza a 375 de nume ale unor persoane care au murit acolo din cauza torturii și altor tratamente degradante, 317 erau civil, 39 erau persoane din armata siriană și 19 erau membri ai grupărilor armate non-statale, conform Rețelei Siriene pentru Drepturile Omului.

Aceste acte comise de guvernul sirian împotriva deținuților aflați în custodie constituie încălcări ale dreptului internațional (penal internațional, privind drepturile omului și dreptului umanitar). Înainte să citiți raportul, trebuie să știți că descrierile sunt destul de explicite.

M-am alăturat campaniei trimițând prin intermediul formularului disponibil aici a unui email către guvernele Federației Ruse și Statelor Unite pentru sprijinirea accesului unor monitori independenți pentru investigarea centrelor de detenție ale Siriei.

P.S.: Ilustrația de mai sus, preluată din pe pagina Amnesty International, este realizată de un supraviețuitor al unei sentințe de închisoare pe viață în Siria. 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.