Haos administrativ la SNSPA. Studenții, victimele unei confuzii informaționale

Duminică, după ce o serie de universități din țară au luat decizia să suspende cursurile și examenele din ziua de luni, 27  ianuarie, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, rectoratul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative a anunțat printr-o știre publicată pe site-ul oficial suspendarea și reprogramarea examenelor din zilele de luni, 27 ianuarie, respectiv, marți, 28 ianuarie. Decizia a fost comunicată și prin intermediul conturilor oficiale ale universității și a ajuns și pe grupurile interne ale studenților.

Mulți studenți au privit această decizie ca o amânare normală, unii dintre ei fiind blocați în afara Bucureștiului, alții chiar la căminele universității din apropierea capitalei. Totodată, anunțul publicat preciza faptul că acestea vor fi reprogramate și anunțate în timp util de secretariatele facultăților. Ce înseamnă timp util? Este cert că vorbim de o noțiune relativă, dar asta nu înseamnă că studenții aflați în provincie vor putea să se teleporteze.

Luni, după ora 16:00, un anunț apărut pe grupurile interne ale facultății crea panică în rândul studenților, amintindu-le că în ziua următoare urmează să susțină examenul despre care aflaseră în ultimele 24 de ore că va fi amânat, urmând să fie anunțați în timp util despre reprogramare. Datorită situației curente, Facultatea de Științe Politice a decis ca examenele din cadrul ei să nu fie anulate. Ce înseamnă asta?

În primul rând, examenele din ziua anunțată oficial ca urmând a fi reprogramate se vor susține. Practic, înseamnă că examenele de mâine dimineață vor avea loc. Eu, cel puțin, îl voi susține, însă încerc să îmi imaginez cum ar fi fost să aflu acest lucru în momentul în care aș fi fost acasă, într-o zonă în care nu se circulă. Cum aș fi putut să ajung, anunțat la 16:16, la 40 de kilometri distanță printr-un drum blocat, la cel mai apropiat tren. Situația este jenantă, în condițiile în care la ora aceasta există întârzieri notabile ale mijloacelor de transport. Din fericire, sunt în București, însemnând că mâine voi ajunge la examen.

Acum, stau și mă întreb un singur lucru: cei care nu vor putea să ajungă mâine vor avea o restanță sau vor putea să dea examenul din nou până în toamnă? Soluția normală ar fi să existe șansa unei reprogramări, așa cum a fost diseminată informația inițial. În primul rând, nu studenții au decis amânarea examenelor, la fel cum nu ei au fost cei care au anulat amânarea cu mai puțin de 24 de ore înainte.

Între timp, pe site-ul Facultății de Științe Politice nu este publicat niciun anunț. În schimb, cel de pe site-ul universității este înroșit anunțul de ieri. Încerc să înțeleg ce înseamnă „de comun acord” și unde intră studenții în acest acord comun, căci cei din anul I nu au fost consultați deloc, deși au examen mâine. Totodată, dl. Remus Pricopie, Ministrul Educației Naționale, îndeamnă studenții să verifice site-urile universităților pentru mai multe detalii și să ia legătura cu secretariatul universității. La Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative nu se poate aplica această decizie, în condițiile date.

P.S.: O colegă mi-a transmis că studenții din anul al III-lea, de exemplu, au fost întrebați dacă doresc să susțină examenele astăzi sau mâine. De ce oare studenții din anul I nu sunt consultați în legătură cu deciziile care sunt luate? Iar la consultare, mă refer la consultare tuturor studenților prin intermediul grupurilor acestora.

P.S.2: În urma contactării reprezentanților Facultății de Științe Politice, răspunsul primit a rezolvat o parte din misterul deciziei. Cei care nu vor putea să ajungă din cauza condițiilor meteorologice, vor avea posibilitatea să susțină examenul la o altă dată. Sunt curios câți studenți vor veni mâine să susțină examenul în urma acestui răspuns.

4 Replies to “Haos administrativ la SNSPA. Studenții, victimele unei confuzii informaționale”

    1. La FSP a apărut duminică informația că nu vom da examenul marți. L-am dat marți, după cum am explicat în articol, iar cei care nu au venit îl pot da pe 1. FAP, FM și FCPR funcționează, din câte văd, după alte principii față de FSP. Sau invers.

Comments are closed.