GWI: Tinerii sunt plictisiți de Facebook. Începe declinul

64% dintre tinerii respondenți spun că utilizează Facebook mai puțin decât obișnuiau

Mi-a atras atenția astăzi o postare de pe AllFacebook.com în care era citat rezultatul unui studiu făcut de GlobalWebIndex, realizat pe aproximativ 12 000 de utilizatori din Statele Unite și din Regatul Unit. Ce este interesant sau, mai bine spus, ar putea fi o tendință reală și, totodată, o problemă pentru rețeaua de socializare, dar și pentru advertiseri?

50% dintre respondenți spun că utilizează Facebook mai puțin decât obișnuiau;

64% dintre tinerii respondenți spun că utilizează Facebook mai puțin decât obișnuiau.

Mai mult, Facebook este singura rețea de socializare analizată care a avut o scădere în rata de utilizare pe perioada anului 2014 în intervalul de vârstă 18 – 24 de ani.

credit imagine Twin Design / Shutterstock

Tumblr și PInterest, în topul celor mai mari creșteri în 2014

Tumblr (120%), PInterest (110%) și Instagram (64%) au avut cele mai mari creșteri în privința numărului de utilizatori comparat cu Q1 pe 2014. Tumblr și Instagram sunt rețelele de socializare care se bucură de cea mai tânără bază de utilizatori (70% fiind în categoria 16-34 de ani), iar Facebook cea mai bătrână.

Nu mă miră creșterea Tumblr. Am participat la niște discuții interesante încă din prima jumătate a anului cu colegi din alte părți ale lumii. Mi se părea un pic ciudat să discuți despre TumbIr. Ei, bine, rețeaua de microbloguri a ajuns să aibă vreo peste 212 milioane. Ca o realizare digitală personală, mi-am făcut și eu cont acum câteva luni. Am depășit 50 de postări, dar asta pentru că trimit și pe Tumblr pozele de pe Instagram. Momentan am un follower, dar îmi propun să ajung la 100 până la Crăciun. Sunt unele resurse faine pe-acolo, mai ales pe partea de politics & governing.

Snapchat este aplicația cu cea mai rapidă rată de creștere

Apps: Snapchat, Facebook Messenger și Instagram sunt aplicațiile cu cea mai rapidă rată de creștere. Raportul publicat GWI indică și aici o ușoară problemă la categoria tinerii și Facebook. Dar vă las să o descoperiți pe cont propriu. Raportul este public, disponibil la adresa aceasta.

Concluzia mea: începe declinul

Concluzia pe care o trag este că vor urma zile grele pentru Facebook. Zic că a fost o greșeală separarea serviciului de mesagerie de aplicația standard. Sunt necesare investiții tot mai mari pentru cei care doresc să investească, dar tinerii încep să reducă timpul pe care îl petrec pe-acolo. Dar problema cea mare nu este că tinerii folosesc mai puțin Facebook decât obișnuiau înainte, ci că aceștia sunt trendsetteri la nivel global.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

2 Replies to “GWI: Tinerii sunt plictisiți de Facebook. Începe declinul”

  1. Inca o dovada care vine in sprijinul celor care ne-au avertizat ca exista o tendinta in social media de a comunica prin fotografii in detrimentul cuvintelor. Este mult mai comod sa dam share la o fotografie decat sa spunem in cuvinte ce simtim cand o privim.

    1. De acord, dar de multe ori fotografiile nu sunt suficiente. Vad ca Facebook se indreapta masiv spre video, adica se tin de cuvant, iar pe partea de foto, as incerca in urmatoarele zile sa vad cat de bine sta la distribuirea imaginilor incarcate direct (de exemplu, imaginile mele vin de pe Instagram pe Facebook).

Comments are closed.