2 miliarde în energie regenerabilă în Africa. Plus detalii de la #COP21

2 miliarde în energie regenerabilă în Africa. Plus detalii de la #COP21

Cea de-a XXI-a conferință a părților din cadrul Convenției-Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice a început timid. Liderii și-au ținut discursurile cuminți pe această temă, recunoscând pericolul și, în același timp, nevenind cu propuneri și angajamente ferme.

Franța anunță 2 miliarde în investiții în Africa pe regenerabile

Astăzi, Franța a anunțat investiții de 2 miliarde de euro în Africa în energie regenerabilă, venind astfel în sprijinul țărilor în curs de dezvoltare care au nevoie de aceasta. Este un exemplu practic al aplicării principiului responsabilităților comune sau diferențiate. Cum se va materializa acest angajament? Vom vedea.

Cele 2 miliarde de euro promise de șeful de stat francez, Francois Hollande, alaturi de Secretarul General al Națiunilor Unite, Ban Ki-Moon, vor fi investite în perioada 2016 – 2020, reprezentând o creștere cu 50% în raport cu ultimii cinci ani.

Despre program, se amintește faptul că va încuraja diferite tipuri de regenerabile (energie solară, energie eoliană, hidroelectricitate, energie geotermală etc.) în funcție de potențialul fiecărui stat.

Anunțul făcut de șeful de stat francez vine în contextul unui summit cu 12 șefi de state din Africa, președintele Comisiei Uniunii Africane și reprezentanți ai unor organizații internaționale precum Banca Mondială și Banca Africană pentru Dezvoltare.

Cooperare multilaterală pentru reducerea emisiilor de GHG la nivel larg

Pe 30 noiembrie, Germania, Norvegia, Suedia și Elveția anunțaseră că vor lucra împreună cu Banca Mondială pentru dezvoltarea unor inițiative care să reducă emisiile de gaze cu efect de seră la scară largă în statele în curs de dezvoltare. Transformative Carbon Asset Facility poate motiva anumite state în curs de dezvoltare să meargă pe drumul cu emisii reduse de carbon. Cele patru state au anunțat 250 de milioane de dolari, așteptându-se alte adăugiri până la 500.

Suport pentru mediu pentru statele puțin dezvoltate

11 țări au mai anunțat 248 de milioane de dolari pentru cele mai puțin dezvoltate state într-un fond care va fi administrat de Facilitatea Globală pentru Mediu. Fondul își propune să realizeze proiecte de adaptare ale acestor celor mai puțin dezvoltate state.

Alte inițiative de la #COP21

Bonus, au fost lansate alte câteva inițiative, printre care:

  • Alianța Solară Internațională (International Solar Alliance) – lansată de Franța și India;
  • Inițiativa pentru Reziliența Climatului (Climate Resilience Initiative) – lansată de Secretariatul General al Națiunilor Unite;
  • Misiunea Inovație (Mission Innovation) – lansată de mai multe companii din sectorul privat.

Mai sunt 9 zile de #COP21, motiv pentru care voi mai veni cu câteva actualizări. Criticile la adresa impactului măsurilor luate și inițiativelor despre care se vorbește acum vor apărea mai devreme sau mai târziu.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “2 miliarde în energie regenerabilă în Africa. Plus detalii de la #COP21”

  1. Asta in conditiile in care nu va incepe un razboi cat de curand, iar fondurile vor fi deturnate. Oricum, de obicei astfel de investitii nu au doar scopuri nobile.

Comments are closed.