Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!

Mahatma Gandhi a spus acum aproximativ un secol „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!”. Este momentul să urmăm acest sfat, cât mai mulți, pentru că, doar împreună, putem să aducem un plus civilizației. Probabil veți spune că sunt idealist în situația aceasta, dar nu este așa. Sunt doar realist.

Dacă fiecare dintre noi am lua atitudine și am oferi numai exemple de bună practică, credeți că am rămâne singuri sau am atrage mult mai multe persoane de partea noastră, de partea conduitei noastre, de partea moralității? Trebuie, pentru început,  să avem inițiativă. Condimentăm cu un pic de perseverență și problema este parțial rezolvată.

Poți deveni un model, poți da sfaturi, poți contribui la îmbunătățirea mediului în care trăiești. Acționând responsabil vei putea să dai un exemplu pozitiv și celorlalți. Poți începe stând la coadă, sfătuind alți oameni să facă la fel și să nu se îmbrâncească. Am așezat aici acest exemplu, deoarece m-am întâlnit astăzi cu el.

Efectele nu vor veni imediat, deoarece vor mai fi persoane care vor reacționa într-un mod tribal, dar alții vor fi descurajați. Și, începând cu ei, tot mai mulți vor reacționa în felul acesta. Dacă doriți o asemănare, imaginați-vă propagarea undelor mecanice conform principiului lui C. Huygens: „Fiecare punct al frontului unei unde devine o sursă secundară de perturbaţii, de la care se propagă unde secundare, în toate direcţiile.”

Și, dacă continuăm, vom fi tot mai mulți, iar ei, tot mai puțini…

 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

2 Replies to “Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!”

Comments are closed.