Farsa

Farsa

Am citit declarațiile date de Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat și al Camerei Deputaților, privind tentativa de asasinare a sa de anul trecut, finanțată de un personaj faimos în toată lumea.

Având în vedere că a precizat că există o cercetare pe acest subiect, este datoria autorităților să facă lumină și să prezinte informațiile, devenind de interes public. Dacă nu, au obligația, inclusiv autorul afirmațiilor, să dezmintă veridicitatea afirmației făcute.

Dincolo de acest aspect, am din când în când impresia, când citesc toate aceste declarații, că am ajuns într-un nivel în care politica s-a transformat într-o farsă.

Aflăm cât de ușor poate fi destructurat regimul democratic actual printr-un lider providențial. Dragnea nu este, deși încearcă crearea acestei imagini. Dincolo de afirmațiile și scenariile, reale sau nu, care ajung în public, vedem cum este proiectat un personaj „omnipotent” cu capacitatea de a isteriza opoziția, de a controla tot ce se întâmplă prin țară, vinovat de orice, afecta stabilitatea instituțională și nu numai. Deși avem un guvern de coaliție funcțional, o societate civilă activă și o opoziție politică neprofesionistă, dar care își face cât de cât treaba, este creată o aură dictatorială într-un regim funcțional.

În al doilea rând, vedem cât de ușor este de sabotat democrația și chiar de înlăturat. Suntem puși în fața unor noi scenarii. Nici nu mai știu de unde  a început totul, dar am avut episodul Ungaria și Polonia, am avut episodul Erdogan, am avut episodul Putin, acum avem episodul Maduro cu încercarea de asasinare, episodul Antifa. Probabil mai sunt și alte episoade care mi-au scăpat, dar Soroș, statul paralel, lovitura de stat și, acum, încercarea de asasinare au rămas înregistrate ca scenarii promovate. Mă aștept să vină un episod Salisbury sau cine știe ce se mai petrece între timp în lume și este livrat în politica internă ca spectacol.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.