Evenimentul neașteptat al anului 2020 în internațional?

Evenimentul neașteptat al anului 2020 în internațional?

Urmărind ceea ce se întâmplă în relațiile internaționale, evenimentele neașteptate care pot degenera sunt printre principalele provocări. COVID-19 ar putea fi printre aceastea, deși efectele economice și sociale din perioada următoare vor fi adevărate provocare a crizei coronavirusului, nu criza sanitară. Efectele economice și sociale ale COVID-19 se vor simți mai mult decât un an și riscă să reaprindă noi conflicte, să genereze noi valuri de migrație și să pună presiuni asupra întregii arhitecturi economico-financiare globale. Care este evenimentul neașteptat al anului 2020?

Atacul preventiv asupra generalului iranian Qasem Soleimani, șef peste mai multe grupări paramilitare sprijinite de Teheran și coordonator de operațiuni clandestine, prins în timp ce încerca să planifice și să coordoneze niște atentate ilegale în regiune, deși avea interzise deplasările internaționale și era sancționat de Națiunile Unite și de Uniunea Europeană, precum și desemnat terorist de Statele Unite, este unul dintre momentele neașteptate. S-a întâmplat la începutul lui 2020, înainte de pandemie, pe 3 ianuarie, în drumul spre Aeroportul Internațional Baghdad. Asasinarea țintită a unui inamic combatant în acest caz a ridicat numeroase critici, dar, mai ales, provocat și dezbateri privind măsurile de retaliere.

Puțini au mai urmărit ceea ce s-a întâmplat după și care este situația actuală. 56 de oameni au murit într-o învălmășeală creată la funeraliile sale de la Teheran. Soleimaini este considerat acum un martir de sute de milioane de oameni. Se fac nocturne internaționale de poezie pentru tineri în numele lui Soleimani și concursuri de fotografie pentru cel care are a dat post-mortem și numele unei noi rachete balistice iraniene.

Pandemia a mai redus din potențialul conflictelor apărute ca urmare a represaliilor, însă acestea vor rămâne în memoria publică. Nu este vorba doar de atacurile balistice care au urmat după sau de țintirea ambasadorului american din Africa de Sud. Peste 30 de oficiali americani au mandate de arestare din partea Iranului, printre care și președintele Donald Trump, punându-le obstacole în cazul în care vor dori să călătorească în regiune pe o perioadă nedeterminată. Un politician reformist de la Teheran a fost executat sub acuzația de spionaj la mijlocul acestui an sub pretextul acestui caz, deși acuzațiile erau mai vechi.

Evenimentul este și un game-changer în regiune din câteva perspective.

Iranul încă are posibilitatea menținerii unui conflict asimetric în regiunea extinsă a Orientului Mijlociu, iar noul leadership al Statelor Unite se confruntă cu o dilemă privind rolul Iranului. Este puțin probabil să scadă acțiunile de destabilizare regională și să se renunțe la ambițiile nucleare.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.