Economia europeană începe să își revină în 2021

Economia europeană începe să își revină în 2021

Pe baza unei proiecții care se bazează pe începerea relaxării măsurilor stricte de confinare începând cu sfârșitul celui sfert al acestui an, Comisia Europeană spoune că economia europeană va începe să își revină din 2021.

Sunt câteva motive pentru care sunt niște prognoze ușor diferite față de cele din toamnă: o contracție mai mică decât era estimată pentru 2020, o creștere mai mică în 2021, dar mai mare în 2022, faptul că redresarea economică nu va fi echilibrată între statele membre ale UE, reflectând diferențe structurale ale fiecăre economii, încă rămân riscuri și incertitudini semnificative privind evoluția pandemiei și vaccinării, precum și potențialul impact al Mecanismului de redresare și reziliență începând cu vara acestui an.

imagine: ec.europa.eu/romania

Ce spun previziunile Comisiei Europene:

„Potrivit previziunilor economice din iarna anului 2021, economia zonei euro va crește cu 3,8 % atât în 2021, cât și în 2022. Potrivit previziunilor, economia UE va crește cu 3,7 % în 2021 și cu 3,9 % în 2022. În ceea ce privește România, PIB-ul va crește cu 3,8% în 2021, respectiv cu 4% în 2022. În privința inflației, în cazul României, în 2021 se va înregistra o ușoară creștere la 2,6%, fiind urmată de o ușoară scădere la 2,4% în 2022.

Se preconizează că economiile din zona euro și din UE vor atinge nivelurile de producție anterioare crizei mai devreme decât se anticipase în previziunile economice din toamna anului 2020, în mare parte din cauza ritmului de creștere peste așteptări preconizat în a doua jumătate a anului 2021 și în 2022.

După o creștere puternică în trimestrul III 2020, activitatea economică s-a redus din nou în trimestrul IV, pe măsură ce al doilea val al pandemiei a declanșat noi măsuri de limitare a răspândirii virusului. Având în vedere că aceste măsuri sunt încă în vigoare, se preconizează că economiile UE și din zona euro se vor contracta în primul trimestru al anului 2021. Creșterea economică urmează să fie reluată în primăvară și să se accelereze în timpul verii, pe măsură ce programele de vaccinare progresează și măsurile de limitare a răspândirii virusului se vor relaxa treptat. Se preconizează, de asemenea, o îmbunătățire a perspectivelor economiei mondiale pentru a sprijini redresarea economică.

Impactul economic al pandemiei rămâne inegal de la un stat membru la altul și se preconizează, de asemenea, că ritmul redresării va varia în mod semnificativ.”

Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România (link).

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *