ECDC: Reinfectarea cu SARS-COV-2 este foarte rară

Redau concluziile unui studiu publicat recent (29 martie) de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) cu privire la riscurile de transmitere a SARS-COV-2 de la persoanele infectate anterior sau vaccinate.

La acea dată, directorul ECDC declara că „este îmbucurător să vedem că reinfectările cu SARS-COV-2 sunt destul de rare. De asemenea, sunt binevenite indicațiile preliminare că riscul de transmitere mai departe poate fi redus de cei care sunt vaccinați”.

Studiul oferă informații relevante în contextul discuțiilor despre imunitatea naturală. În România, de exemplu, până acum au fost confirmate oficial peste un milion de persoane cu COVID-19, dintre care peste 90% deja vindecate (peste 900.000). De precizat că raportul tehnic publicat de ECDC nu ia în considerare noile mutații ale coronavirusului și că nu analizează perspectivele de transmitere a virusului.

Conținutul rezumatului ECDC cu privire la reinfectare

Despre reinfectare în condițiile imunizării naturale

Cu privire la transmiterea de la persoane infectate anterior, următoarele aspecte au fost concluzionate:

  • Nu sunt studii care să măsoare direct transmiterea SARS-COV-2 de la persoane reinfectate către contacții acestora.
  • Există evidențe care arată că reinfectările sunt rare.
  • Studiile care au urmărit oameni pentru 5-7 luni de la recuperarea după infectarea cu SARS-COV-2 au estimat că efectul protector în urma infectării anterioare cu SARS-COV-2 este foarte ridicat (81%-100%) în acea perioadă.
  • Trebuie notat de asemenea că multe dintre acest studii au fost efectuate înainte de apariția noilor mutații SARS-COV-2 și există evidențe reduse cu privire la imunitatea indusă împotriva tulpinilor SARS-COV-2 care circulau anterior ca neavând aceeași potență împotriva noilor variante, în particular B.1.351 (varianta sud-africană) și P.1. (varianta braziliană).
  • Protecția împotriva reinfectării este mai mică la persoanele care au cu vârsta de 65 de ani și peste.
  • Cu cât numărul persoanelor care ajung la imunitate naturală crește, cu atât este așeptat ca numărul infectărilor să scadă în mod semnificativ, ducând la reducerea transmiterii în general.

Despre reinfectare în cazul imunizării prin vaccinare

Între persoanele vaccinate, analiza ECDC a arătat următoarele:

  • Evidența impactului vaccinării cu privire la riscul de transmitere este disponibil doar într-un studiu, care sugerează că vaccinare a cel puțin un membru al gospodăriei reduce riscul de infectare a membrilor susceptibili de gospodăriei cu cel puțin 30%.
  • Există evidențe că vaccinare reduce în mod semnificativ infectarea simptomatică sau asimptomatică în persoanele vaccinate, deși eficacitatea vaccinului variază în funcției de produsul folosit pentru vaccinare și grupul țintă.
  • De asemenea, există anumite evidențe privind o sarcină virală mai mică și o durată mai scurtă de vărsare la persoanele vaccinate comparate cu persoanele nevaccinate, ceea ce s-ar putea traduce într-o transmitere mai redusă.
  • Multe dintre studiile privind eficiența vaccinului au fost desfășurate înainte apariției noilor variate de SARS-COV-2 li, prin urmare, există anumite evidențe că eficacitatea vaccinului ar putea să scadă pentru unele variante, în particular pentru B.1.351 (varianta sud-africană) și, de asemenea, P.1 (varianta braziliană).

Citește raportul tehnic elaborat de ECDC cu privire la riscul de transmitere SARS-COV-2 de la persoanele noi infectate la adresa aceasta (.pdf, limba engleză). Raportul se bazează pe o sumarizeze a dovezilor științifice existente la momentul elaborării acestora.

imagine: Pixabay