Încă un accident fatal în care cei responsabili de prevenție nu vor face nimic

Încă un accident fatal în care cei responsabili de prevenție nu vor face nimic

Încă un accident fatal în care cei responsabili de prevenție nu vor face nimic. Materialul este în Gândul.ro, unde este descrisă și evoluția pieței de droguri de sărbători. Deși se întâmplă mai multe incidente, piața crește, ceea ce este un indicator pentru o problemă sistemică tolerată.

Sunt aceleași cauze cu care speriem Europa de peste zece ani, dar, mai rău, reușim să o șocăm prin lipsa de acțiune pentru măsurile de prevenție. Cei de la Bruxelles au trimis de câteva ori către București recomandările pentru rezolvarea acestor probleme, fie că vorbim de viteză, consum de droguri, aplicarea legii sau gestionarea traficului rutier către mai multă siguranță. Au și studii de caz pe proasta guvernare din România pe această temă. De aplicat, însă, aceste recomandări nu se aplică, iar impactul este asupra comunităților în care trăim.

Cazul din imagine este clasic: doi tineri, unul la volan, unul pasager. Cel de la volan pierde controlul și intră în alte mașini. Noroc că nu a nimerit pe nimeni pe trotuar, căci a fost Crăciunul. Pasagerul a murit în accident. Conducătorul auto era sub influența drogurilor. Nici nu este relevant în acest caz dacă va apuca să plece în Italia și să fugă de justiție, cum au mai făcut alții. Va intra câțiva ani la închisoare, apoi va reveni integrat în societate. Dar nici nu vorbim de vreo problemă de integrare, când te urci sub influența drogurilor la volan, ci de o societate ultra-permisivă, lipsită de educație, iresponsabilă și necivilizată, cu instituții pe măsură – problema e că o astfel de societate a atins deja un maximum de dezvoltare.

De ce nu face nimeni nimic în această problemă este altă discuție, iar răspunsurile ar putea fi mai simple decât par. Soluțiile sunt prea ieftine. Abordările raționale lipsesc, dar oricum nu au majoritate într-o sferă politică care a renunțat la expertiză sau necesită un minim efort. „Interesele” altora sunt deranjate, imposiibl să nu avem acest factor, când vorbim de un trafic de droguri scăpat de sub control. Privilegiile trebuie puse la treabă, iar beneficiile informale se șubrezesc. În lipsa lor, rămân aceste știri și viețile distruse din ignoranță și indiferență.

Crăciun liniștit!

LE:

Două fetițe din Maramureș au fost lovite de o mașină când mergeau la colindat. Ambele sunt în stare gravă
Un tânăr a murit, iar alţi doi au fost grav răniţi de un autoturism scăpat de sub control, într-o stație GPL din Buzău

Tânăr cu bicicletă, spulberat de un șofer în comă alcoolică. Victima purta vestă reflectorizantă

6 copii au fost loviți de o mașină pe trecerea de pietoni. Șoferul, un tânăr de 19 ani fără permis, a fugit de la locul accidentului

captura de ecran: gandul.ro

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *