Documentar: Epidemiile – amenințarea invizibilă

Documentar: Epidemiile – amenințarea invizibilă

Pentru cei care au lipsit de la ore în timpul școlii generale sau tind să distribuie conspirații, am găsit un documentar foarte bine făcut din punct de vedere al dimensiunii informaționale și educaționale cu privire la epidemii. Este și recent, bazat pe opiniile experților, și tratează un subiect care a panicat pe toată lumea în această perioadă – epidemiile cauzat de agenți patogeni de origine animală.

Este un document francez  tip anchetă din 2014, realizat de Anne Poiret și Raphaël Hitier, centrat pe Ebola și pe gripa aviară, pe propagarea acestui virușilor, dar conține numeroase referințe la alți viruși cu potential epidemic și pandemic, inclusive câteva categorii de coronaviruși. Este disponibil pe canalul ARTE în limbile franceză, germană, engleză, italiană, spaniolă și poloneză. Nu știu dacă a fost tradus sau difuzat și în România, dar materialul este foarte bun.

Personal, cred că face parte din cele care ar putea fi difuzate fără probleme în activitățile extracurriculare cu copiii sau chiar în programa școală la ora de dirigenție. Își vor face o impresie asupra realității virușilor, cât și de ce sunt o amenințare invizibilă. Acest lucru nu înseamnă că nu este recomandat și adulților.

Din contră, când auzi că sunt aproximativ 300.000 de viruși necunoscuți (precum vedeta acestor zile, SARS-CoV2), te gândești mult mai mult la măsurile de igienă și sănătate, la necesitatea investițiilor în cercetare și sănătate publică, la rolul unor politici publice adecvate pentru a răspunde acestor amenințări și pentru a pregăti populația, la relevanța cooperării globale, schimbului de bune practici, de informații și de resurse.

Decât să pierdeți o oră și jumătate pe Facebook, pe site-uri mai mult sau mai puțin obscure, citind păreri neavizate și virale în aceste zile, vizionarea acestui material poate aduce o contribuție reală asupra conștientizării amenințării reprezentate de epidemii pe plan global și asupra nivelului de pregătire pe care îl avem în aceste momente pentru a face față virușilor.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.