Discursul regelui

Este un film reusit, inovator , o opera cinematografica ce isi merita atat nominalizarile, cat si premiile Oscar primite. Dupa primele saisprezece minute am crezut ca nu voi ajunge la final cu acest film de doua ore. M-am inselat.

“The king’s speech” este un film situat pe aceeasi treapta, in anul 2010, cu Inception, Shutter Island si Social Network. Diferenta este data de genurile pe care le reprezinta, in acest caz drama regelui britanic, George al VI-lea.

Filmul prezinta poveste unui viitor rege, a unei persoane ce trebuie sa infrunte o lume dusmanoasa balbaindu-se. Diferenta dintre un rege bun si unul rau, dintre unul iubit si crezut si unul aflat in situatia opusa, este data in pelicula istorica a lui Tom Hooper de prestatia acestuia in tainele discursului.

Personal, pot spune ca acest film surprinde intocmai starile pe care le au unele persoane in sustinerea unor discursuri, cu atat mai mult cu cat acel discurs reprezinta ceva important ( in film, starea unei natiuni).

Regizorul surprinde emotia, dramatismul, incercarile, tristetea, deprimarea, dar si fericirea in personajul interpretat de Colin Firth.  Geoffrey Rush ( Lionel Logue)  completeaza interpretarea de nota 10 din acest film.

Filmul prezinta intreaga poveste din spatele unui discurs, o poveste in care apar dramele familiale, o poveste in care trecutul afecteaza, in mod direct, personajele.

Ce pot sa spun despre personaje?

Lionel Logue, interpretat exceptional de Geoffrey Rush, este un maestru al logopediei, un personaj care reuseste , prin metode nu tocmai ca la carte, sa transforme o persoana cu probleme grave de vorbire, intr-un adevarat lider, liderul unei natiuni.

Helena Bonham Carter interpreteaza rolul sotiei viitorului monarh, Elisabeta, fiind persoana de sprijin a regelui cand trece prin momentele cele mai grele. De remarcat este modul prin care este surprinsa relatia sot-sotie, fara a pune accentul in film pe problemele din sanul familiei.

Atmosfera in acest film este una “ploioasa”, o atmosfera sombra, solemna, dar in acelasi timp, dificila pentru realizarea unui film situat in secolul precedent.

Vizionare placuta ! ( sunt sigur ca veti descoperi in acest film, o alta metoda de a privi lumea, de a privi situatiile aparent banale si usor de rezolvat si veti invata ca, inainte de a lua masuri ce au legatura cu o persoana, trebuie sa mergi la sursa problemelor ei).

 

2 Replies to “Discursul regelui”

Comments are closed.