Discursul lui Viktor Orban despre Europa

Discursul lui Viktor Orban despre Europa

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a avut unul dintre cele mai apreciate și, în același timp, controversate discursuri din cadrul Congresului Partidului Popular European ținut la Madrid între 21 și 22 octombrie 2015. În cadrul acestuia, acesta a prezentat o viziune despre valorile care definesc Europa, despre modul în care aceasta trebuie să acționeze în criza migranților și despre cum trebuie abordată stânga europeană în prezent. Pentru că mi s-a părut un discurs interesant prin viziune și modul în care a fost construit, l-am tradus în limba română pentru a-l face mai accesibil:

360b / Shutterstock.com

Stimați delegați,

 

 

Nu putem evita să vorbim despre calitatea democrațiilor noastre. Este compatibilă cu libertatea de informare și de exprimare, unde canalele media arată de obicei femei și copii în timp ce 70% din migranți sunt tineri și arată ca o armată? Cum se întâmplă că oamenii noști simt că opinia lor nu este luată în considerare? Și trebuie să rezolvăm problema dacă oamenii își doresc ceea ce se întâmplă. Am fost autorizați de aceștia să permitem milioanele de migranți să intre pe continentul nostru? Am obținut permisiunea să nu ne mai conformăm cu lunile regulamentului Schengen? Nu, distinși delegați, nu am făcut asta. Și nu mai este un argument convingător faptul că nu am făcut asta din cauza urgenței.Cred că trebuie să ne adunăm curajul, să aruncăm corectitudinea politică și să lansăm o mare dezbatere. Trebuie să discutăm intențiile noastre cu privire la propriul continent fără ipocrizie și fariseism. Ce credem despre moștenirea civilizației noastre? Cât de posibilă este o schimbare a modelului cultural, forțată din exterior? Acceptăm societăți paralele? Sau apărăm stilul de viață tolerant și domnia legii în care am trăit până acum?

 

 

Dragi delegați,

 

 

În prezent, Europa este bogată și slabă. Este, posibil, cel mai periculos amestec. Se pare că nu suntem capabili să ne depășim provocările de unii singuri. Turcia este un partener strategic important. Dar dacă bazați pe lipsa propriilor noastre puteri așteptăm soluția de la ei, asta ne va expune. Aceasta este situația curentă în Europa. Dacă nu vrem asta, va trebui să ne protejăm frontierele. Dacă suntem incapabili să o facem în Grecia, care este poarta de est a Balcanilor și prima linie de apărare, atunci va trebui să o facem la poarta de vest a Balcanilor, în Ungaria și Slovenia.

 

 

Dragi prieteni,

 

 

Nu putem ascunde faptul că stânga europeană are o agendă clară. Ei sprijină migrația. De fapt, ei importă viitori votanți de stânga în Europa, ascunzându-se după umanism. Este un truc vechi, dar nu înțeleg de ce trebuie să îl acceptăm. Ei consideră înregistrarea și protecția frontierelor ca fiind birocratice, naționaliste și împotriva drepturilor omului. Ei au un vis despre o societate globală construită politic fără tradiții religioase, fără frontiere, fără națiuni. Atacă valorile fundamentale ale identității noastre europene: familie, naționalitate, subsidiaritate, responsabilitate.

 

 

Dragi prieteni,

 

 

Suntem PPE. Comportamentul nostru nu trebuie să fie determinat de opinia rivalilor noștri. Suntem un partid mare și puternic. Cu cât mai puternic va fi un atac, cu atât mai puternic va trebui să ripostăm. Trebuie să fim pregătiți să luptăm pentru principiile noastre. Trebuie să fim inovativi, de asemenea. În ascensiunea unor crize noi, vechile metode nu mai funcționează. Avem nevoie de curaj și noi experimente, chiar dacă nu are succes fiecare idee pe care o încercăm; dar nu trebuie să ne oprească din încercat. Și nu trebuie să îi atacăm pe cei care încearcă. Mulțumesc pentru asta președintelui nostru și partidelor surori care ne-au apărat în momentele dificile când am oferit noi soluții.

 

 

Dragi prieteni,

 

 

Suntem Partidul Popular European – Partie Populaire, Volkspartei, Partido Popular, Partidul Poporului – responsabilitatea noastră este înspre popor. Ascultați poporul. Să fim determinați, să apărăm Europa. Nu lăsați stângiștii să greșească și să reconstruiască Europa! Și nu-i lăsați să înlăture sufletul Europei! Nu lăsați liberalii și socialiștii să îndepărteze Europa de popor!

Mulțumesc pentru atenția voastră.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.