Diplomația vaccinului. Unde suntem?

Diplomația vaccinului. Unde suntem?

Editorialiștii The New York Times au publicat un material în care spun că era diplomației vaccinului este aici. Se confirmă un trend vizibil încă din vară, când au început să fie dezvoltate diferite contracte pentru achiziția unuia dintre remediile la COVID-19. Mesajul acestora este direcționat către publicul și decidenții americani, dar reflectă o largă preocupare pentru influență prin acces la vaccin:

„Chiar dacă înfrângerea virusului rămâne motivul primar și evident pentru ca Statele Unite să intervină, este și următorul de luat în seamnă: este în interesul național al Americii să nu cedeze un avantaj critic al puterii soft în favoarea rivalilor autocrați precum Rusia sau China.”

Acestea continuă să spună că statele sărace își vor aminti de la cine a venit vaccinul în acest moment critic. Desigur, există și soluția furnizată prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății, sprijinită nu doar de organizația internațională, dar și de UE și SUA. Totuși, instrumentalizarea vaccinului este o realitate politică și comercială. Chiar dacă nu face față vaccinării propriei sale populații, Rusia nu a avut nicio problemă să livreze extern vaccinuri. Deși nu există date verificabile despre eficacitatea vaccinurilor chinezești, la fel cum nu avem date despre câte persoane au murit în China din cauza COVID-19, vaccinurile acestea sunt livrate în întreaga lume în curs de dezvoltare.

Editorialiștii NYT fac o trece în revistă a unor evoluții. Președintele Putin este invitat în Mexic după ce Mexicul a contractat vreo șapte milioane de doze de la Rusia. Similar în alte state din America Latină. La rândul ei, China anunță donații atât în Asia, cât și în Africa și Europa. India a oferit vreo trei milioane de doze gratuit vecinilor, după ce distribuția domestică nu face față producției de vaccinuri pe care o are. Desigur, și Regatul Unit are propriile opțiuni.

Nu este inclus în material scandalul între Uniunea Europeană și Regatul Unit privind livrarea vaccinurile de către AstraZeneca. Unele voci, precum fostul prim-ministru Tony Blair, spun Regatul Unit ar fi avut aceeași rată de vaccinare a populației și dacă ar fi rămas în UE. Scandalul este aproape încheiat, însă rămâne o cicatrice pe frontul cooperării între foștii parteneri unionali. Presa britanică a instrumentalizat o declarație a Angelei Merkel cum că ar refuza vaccinul AstraZeneca întrucât are peste 65 de ani și nu este recomandat acestei populației. Totuși, Germania are peste un milion de vaccinuri AstraZeneca nefolosite.

Acum, întorcându-ne la Uniunea Europeană, solidaritatea s-a manifestat până acum într-un mod inteligent: sprijinirea răspunsurile multilaterale la pregătirea și achiziționarea vaccinurilor. Dacă acum situația indică rămânerea în urmă din punct de vedere al ambițiilor geopoliticii vaccinului, la final situația s-ar putea să arate diferite, mai ales că planificarea de la Bruxelles își va oferi capacitatea de a livra în al doilea trimestru al acestui an, cu multe vaccinuri așteptând să fie livrate. Deja a începtu să livreze prin COVAX în Coasta de Fildeș.

Până atunci, vedem cum Viktor Orban s-a vaccinat cu vaccinul produs de chinezii de la Sinopharm, în timp ce populația sa are acces și la Sputnik V. Vedem cum Serbia primește vaccinuri din Serbia și China, cum Turcia se vaccinează cu vaccinurile chinezești, cum Ucraina nu are acces la vaccinuri, iar Moldova abia a început să aibă câteva zeci de mii grație României și Uniunii Europene. Berlinul mai conlucrează și cu Moscova pentru facilități de producție pentru vaccinul rusesc în fosta Germanie de Est.

În realitate, de la diplomația vaccinului ajungem la geopolitica vaccinului, una în care unele state și-au manifestat clar prioritizarea intereselor naționale într-un mod limitate și egoist, dincolo de abordările comune, iar altele folosesc solidaritatea pentru influență. Doar că dacă vaccinul este considerat un ajutor uman nu poate fi în același timp un instrument pentru avantaje politice și comerciale. România a rămas singurul stat în regiune din rândul celor cu legături strânse UE care a optat doar pentru vaccinurile occidentale, ale căror informații privind eficacitatea, condițiile de producție sunt disponibile public și accesibile oricui într-un demers unic de transparență.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *