Diferențe de perspectivă asupra securității și a NATO

Diferențe de perspectivă asupra securității și a NATO

Pe 31 martie, Federal Foreign Office (Ministerul Federal de Externe al Germaniei) a ieșit cu o opinie a ministrului Sigmar Gabriel cu privire la NATO, opinie pe care o voi traduce și atașa mai jos, întrucât reflectă diferența de viziune asupra securității, așa cum este percepută în Germania și Uniunea Europeană față de modul în care este văzută de Statele Unite, poate chiar și de România. Plus că reprezintă și o dovadă asupra faptului că dezbaterile teoretice despre securitate sunt aduse în aria de politici publice.

Aceasta apare în contextul întâlnirii miniștrilor de externe din statele parte la Alianță, întâlnire care a avut loc între 30 și 31 martie 2017 la Bruxelles, concentrată pe partajarea obligațiilor și responsabilităților, pe răspunsul împotriva terorismului și abordarea unitară cu față de Rusia. Totodată, în perspectiva summitului NATO din mai 2017, informațiile pot fi utile, având în vedere că vorbim de contribuțiile unui stat relevant.

Consider că este important să cunoaștem aceste perspective înainte să distribuim știrile false referitoare la așa-zisul material printat de oferit de Trump, simbolic, Angelei Merkel, o știre dubioasă ajunsă în presa internațională, neexistând însă nicio dovadă că ar fi reală.

sursa imagine: NATO Germany puzzle concept/Shutterstock.com

Traducerea:

 

Alianța se află în fața unei intersecții și întâmpină multiple provocări în și împrejurul Europei. În perspedctive acestor provocări, un angajament transatlantic puternic este cheia! Împărtășim aceleași priorități și interese fundamentale – bazate pe un set comun de valori și porincipii.

NATO este unică în această privință. Și este vital ca summitul din mai să trimită un mesaj clar de unitate, incluzând un angajament revigorat al Statelor Unite asupra apării colective a noastre!

Germania înțelege și acceptă apelul la împărtășirea poverilor în Alianță. Și este o nevoie clară pentru oferirea de resurse mai bune forțelor ármate în Europa, având în vedere provocările de securitate pe care le avem. Noi deja am inversat trendul din bugetul nostru de apărare, deoarece este în interesul nostru sincer, un deoarece cineva ne-a forțat să facem astfel.

Cheltuielile noastre cu apărarea au crescut cu 13,7% conform criteriilor NATO. Doar bugetul de anula acesta va marca o creștere cu 7,9%! Mai mult de 11% din bugetul federal va fi cheltuit pe apărare. Partea covârșitoare va fi disponibilă direct NATO. Acesta este „output”-ul NATO pe care va trebuie să ne concentrăm mai mult, în special în perspectiva deficitelor privind capabilitățile.

Respectând linia directoare de 2%, dar nu trebuie să mutăm țintele: a fost formulată în Țara Galilor ca o linie directoare, nu ca o țintă. Cheltuielile cu apărarea și mijloacele militare sunt importante pentru a oferi mai multă securitate, dar un sunt de departe singurelele mijloace.

Unul dintre rezultatele întâlnirii G20 a miniștrilor de externe din Bonn a fost că prvenirea crizelor, ajutorul umanitar, dezvoltarea non-economică și stabilizarea non-militară sunt elemente adiționale indispensabile pentru securitate.

Acesta este motivul pentru care cheltuielile noastre cu apărarea un trebuie să fie bazate doar pe ținte cantitative. De asemenea, ar trebui să ne uităm la calitate și la impact. Cheltuielile noastre trebuie să fie încadrate într-o strategie politică. Obiectivele strategiei politice determină cantiatatea și calitatea abordării noastre.

În privința Siriei, avem nevoie să continuăm munca noastră pentru a ne asigura că negocierile din Geneva continua. Un armistițiu de durată și accesul umanitar pe deplin în întreaga țară sunt necesare urgent.

Nu putem înfrânge ISIS și alte grupări teroriste fără o soluție politică pentru Siria și fără stabilizarea Irak-ului politic și economic.

Astăzi, Germania este unul dintre cei mai mari contribuitori ai ajutorului umanitar international – 1,2 miliarde de euro în 2016. Anul acesta, vom atinge punctul de referință privind AOD de 0,7% din PIB pentru ajutor pentru dezvoltare. Lăsați-mă să adaug: o mare parte din cheltuielile noastre de astăzi privind criza refugiaților se leagă de consecințele intervențiilor militare eșuate din trecut. Ceea ce am văzut a fost că fără o strategie politică un putem atinge stabilizare sustenabilă.

Eforturile de stabilizare non-militare, ajutorul umanitar și dezvoltarea sunt toate importante investiții care ar trebui să fie luate în considerare. Acestea ne vor ajuta să reducem nevoia de intervenții militare costisitoare din viitor.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Diferențe de perspectivă asupra securității și a NATO”

  1. Germania isi schimba abordarea? Se inarmeaza tolerant? Sau exprima ca, suntem toleranti cat timp ne lasati sa ne inarmam!

Comments are closed.