Dictatura Venezuela, în Consiliul Drepturilor Omului din ONU

Dictatura Venezuela, în Consiliul Drepturilor Omului din ONU

Consiliul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU este un organism interguvernamental care are ca menire care are ca menire promovarea și protecția drepturilor omului pe glob. Este format din 47 de state alese periodic, pe baza unor criterii geografice, și se întâlnește periodic la Geneva pentru binele diferitelor probleme ce țin de drepturile omului pe plan global.

13 state din Africa, 13 din Asia-Pacific, 8 din America Latină și Caraibe, 7 din Europa de Vest și alte state, 6 din Europa de Est fac parte întotdeauna din componența celor 47 de state. Consiliul se prezintă ca un for ales de Adunarea Generală a ONU în baza contribuțiilor pentru promovarea și protecția drepturilor omului, precum și a angajamentelor luate în acest sens.

Pe 17 octombrie 2019, au fost aleși 14 membri ai Consiliului pentru Drepturile Omului, incluzând Armenia, Brazilia, Germania, Indonezia, Japonia, Libia, Insulele Marshall, Coreea de Sud, Mauritania, Namibia, Olanda, Polonia, Sudan și Venezuela, acestea având un mandate de trei ani de la 1 ianuarie 2020. Dintre acestea, unele state sunt exemplare pentru atrocitățile și abuzurile la adresa drepturilor omului comise în ultimii ani:

  • Libia, stat eșuat în care se face trafic de sclavi, cu conflicte armate între diferite facțiuni care contestă puterea, fără instituții funcționale, cu civili persecutați în mod arbitrar, incluzând detenții arbitrare, tortură, crime, atacuri armate, dispariții și multe altele; loc de tranzit pentru sute de mii de migranți și refugiați către Europa; unii compară Libia ultimilor ani cu definiția iadului;
  • Mauritania are 500.000 de sclavi conform estimărilor. Cei care vorbesc despre asta sunt bătuți, torturați, arestați sau executați. Abaterile grave ale Mauritaniei de la drepturile omului includ tortură, arest politic, restricții la adresa libertății de exprimare, de asocierere, de conștiință, violență împotriva femeilor, trafic de ființe umane, discriminare etnică în masă, printre altele;
  • Sudan poate fi considerat copilul minune al ultimelor luni, după ce a fost obținut un fragil compromis pentru tranziția de la o guvernare militară la un parțial civilă, facilitată de occidentali, după 29 de ani de dictatură sfârșită în proteste masive anul acesta. În timpul protestelor, autoritățile au folosit armament letal împotriva protestatarilor, cu peste 100 de morți, au reținut arbitrar orice putea fi considerat opoziție. Totodată, Sudan se remarcă cu situația dezastruoasă din Darfur;
  • Venezuela, locul unde dictatorul Maduro nu a dorit să accepte tranziția de putere și a creat un „stat” paralel pentru a rămâne de guvernare, chiar dacă Adunarea Națională l-a declarat pe Juan Guaidó președinte. Regimul Maduro se face vinovat în ultimii ani de execuții extrajudiciare, dispariții forțate, arestări arbitrare, tortură și tratamente degradante. 4,5 milioane de oameni au părăsit Venezuela în ultimii ani pentru a scăpa de violență, insecuritate, amenințări și lipsa accesului la alimente, medicamente și servicii de bază, conform UNHCR.

Probleme semnificative mai sunt și în Indonezia.

Acești „campioni ai drepturilor omului”, la fel de campioni ca Mihai Șora în timpul stalinismului, se vor alătura altor regimuri altor regimuri fascinante din punct de vedere al abuzurilor și gravelor încălcări ale drepturilor omului în Consiliul pentru Drepturilor Omului: Eritrea, Congo, Somalia, Afghanistan, Irak, Bangladesh, Pakistan, Mexic. Singura consolare rămâne că și-au încheiat mandatul regimurile criminale din Arabia Saudită, China și Cuba.

În acest context, nu sunt normale nemulțumirile Statelor Unite față de acest consiliu al cărui rol pare să fie condamnarea periodică a Israelului și ignorare celor mai grave abateri la adresa drepturilor omului? Mai mult, Consiliul pentru Drepturilor Omului este un loc sigur pentru regimuri autoritare și totalitare, deși Statele Unite este cel mai mare contribuitor individual la bugetul ONU, cu 22%, iar democrațiile plătesc trei sferturi din bugetul necesar.

P.S.: În ziua în care Venezuela a fost votată în Consiliul pentru Drepturile Omului, un activist al opoziției interne a fost găsit mort în Caracas, împușcat și incendiat de trupele speciale ale lui Maduro (Reuters).

imagine: UN Photo/Jean-Marc Ferre

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.