Despre toleranță la referendum
Am fost la vot.
Jumătate din locuitorii de pe această planetă nu își pot exprima liber opțiunea politică pentru un subiect supus referendumului, fie ea de susținere, împotrivă, de anulare a votului sau de boicot. Mai mult, dintre cei care pot să își exprime opțiunea politică în alegeri, 700 de milioane de oameni sunt obligați să voteze. Din fericire, în România, lista opțiunilor este largă.
Am fost la vot. O doamnă de pe stradă spunea că nu suntem „civilizați” și „luminați” dacă mergem la vot. Discuția era cu o altă doamnă, ultima mergând la vot. E opțiunea fiecăreia, nu trebuie motivată, dar nici creat un mediu artificial în care ești constrâns în privința liberei exprimări a votului.
Referendumul acesta a creat o atmosferă toxică pentru libera exprimare a votului, marcată în special de câteva tabere care îndemnau la „da” sau la „boicot”. Au fost și cele mai vizibile tabere, dar și cele mai violente, dintr-o perspectivă simbolică.
Voi urmări rezultatele. Este abia prima parte a zilei de sâmbătă.
Apoi, mă voi pregăti spiritual pentru următorul val de intoleranță, venită din partea celor care îndeamnă la „boicot”.
Dacă referendumul va trece la limită, respectiv cu pragul atins cu voturile anulate sau cele negative („nu”), valul de intoleranță al boicotiștilor1 va merge către cei care și-au anulat votul sau au spus „nu”, căci fără ei referendumul ar fi fost invalidat.
Problema acestui scenariu este că oferă și cel mai larg spectru de opțiuni boicotiștilor. E scenariul în care, dacă s-ar fi mobilizat serios, ar fi putut răsturna situația de la vot, nefiind aprobată legea propusă de Parlamentul României. Situația ar fi rămas ca acum, cu „soți” în articolul 48 din Constituție, însă cu participare la vot.
Cineva mi-a spus că „nu sunt om”, o altă persoană că sunt „zero ca om” și așa mai departe, doar pentru că am spus că voi merge la vot și am fost activ în promovarea mesajului votului „nu” la referendum. Cred că mesajele astea sunt foarte toxice, radicalizează și arată un substrat periculos al conviețuirii în societatea românească.
Sper că după referendum, indiferent de rezultat, nimeni nu va fi acest pretext pentru promovarea urii, a intoleranței și a valorilor anti-democratice și nedemocratice. La fel, sper că nu vor fi cazuri de violență și că procesul de organizare a referendumului va fi desfășurat ca la carte, în pofida provocărilor din dimineața de sâmbătă.
Scriitorul și filosoful iluminist Voltaire, un puternic susținător al libertății de exprimare și drepturilor civile, este cunoscut pentru celebrul citat „Nu sunt de acord cu ceea ce spui, dar voi apăra până la moarte dreptul tău de a spune”. Ceea ce s-a întâmplat în această campanie arată că nu este o idee împământenită în valorile democratice ale prezentului.
Exemplul fostului deputat USR care dezvăluie hățuirile, plângerile și cenzura la adresa membrilor care au altă opinie față de gașca care a capturat puterea în partid arată că democrația lipsește din această sectă politică, poziționată oficial împotriva liberei exprimări a votului prin referendum.
- termenul încă nu există în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, dar merită introdus [↩]