Despre nevertebrate şi peşti de acvariu

Astăzi, a fost un moment în care mi-am amintit anumite momente trecute şi petrecute în urmă cu mulţi ani.  Locuind în Vrancea, într-o zonă care îmi place şi pe care o vizitez cu drag, îmi venea destul de uşor să ajung într-un oraşel din judeţul alăturat, mai exact în Râmnicu Sărat.

Amintiri din copilărie

Mă plimbam lunar pe-acolo, momente în care îmi atrăgeau privirea acvariile cu peşti şi, mai ales, aceste creaturi cum se plimbau pe acolo, uitând pe unde au trecut, cum au trecut, singurul lor scop în viaţă fiind hrana, reproducerea şi atât.  Erau un subiect de mirare pentru mine. Încercam să îmi imaginez cum este să fii captiv într-un acvariu şi să uiţi pe unde ai trecut.

O paralelă între oameni şi peşti

Din când în când, îmi dau seama că acest acvariu a curprins o mare parte din România, oamenii încercând să iasă, unii reuşind, dar uitând. Uită şi se întorc, se mişcă tot prin acele locuri şi îşi duc existenţa chinuită. Paralela dintre peşti şi oameni este adecvată, mai ales acestor vremuri, dar să analizăm mai mult modul în care se comportă peştii sau să ne uităm pe axa timpului înainte, la nevertebrate.

Am menţionat hrana peştilor. Ei, bine, să aflăm mai multe lucruri despre asta. Cu ce se hrănesc aceşti muritori? Ce mănâncă pentru a-şi duce existenţa mai departe?

Cum îi hrănim şi îi îngrijim?

Dacă în mediul lor natural este mult mai simplu, aceştia mâncând ceea ce vânează, în măsura în care au nevoie, în cazul în care ei sunt într-un acvariu este mult mai dificil. Dependenţa de hrană nu le revine lor, iar asigurarea lor revine acvaristului, celui care se comportă precum un păpuşar cu vieţile acestor peşti. Aici, însă, intervin cunoştinţele acestuia despre hrănirea peştilor, acvaristul trebuind să cunoască multe detalii precum procentul ideal de proteine, glucide şi lipide pentru tipu de peşti, modul cum se hrănesc aceştia, precum şi caracteristicile hranei.

Responsabilitatea este cheia

În prezent, chiar nu mai este o problemă reală documentare, căci cel care achiziţionează acvariul cu peşti are de unde să îşi procure informaţiile, asigurând un mediu propice de dezvoltare pentru peşti. Astfel, se bucură de rolul acestora în casa/locul sa/său, iar peştii nu vor fi puşi în pericol de necunoştinţele stăpânului acestora.  O simplă căutare pe Google îţi poate oferi informaţiile necesare pentru a face faţă cu succes oricăror probleme şi, mai ales, pentru a-ţi crea o opinie legată de ceea ce trebuie să îţi asumi în momentul în care îţi doreşti să ai în faţa ta nişte peşti într-un acvariu. Vorbim de responsabilitate, în principal, cu sau fără nevertebrate sau peşti de acvariu!

*sursa foto : nevertebrate.ro

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.