Scriu câteva rânduri în acest articol despre reprezentarea elevilor și politizarea reprezentativității sau încercarea realizării acestui proces.
Consiliul Național al Elevilor este o structură apolitică și, momentan, singura structură consultativă din partea elevilor care are acces la Ministerul Educației Naționale. Asta nu înseamnă că este singura structură a elevilor, la fel cum nu înseamnă că există doar o modalitate prin care se poate face reprezentare sau un singur public.
CNE reprezintă TOȚI elevii, nu doar pe cei cu aceeași viziune
Avantajul acestei structuri trebuie să fie obiectivitatea și apărarea intereselor elevilor din România, la orice nivel: unitate de învățământ, oraș, județ, regiune, țară. Problemele care apar ar trebuie, teoretic, rezolvate pe baza principiului subsidiarității, fiind o structură piramidală, la fel cum aplicarea hotărârilor de la orice nivel ar trebui să se bazeze pe respectarea, ca în „statul real democratic”, separarea puterilor. Se poate face asta, structura fiind, regulamentar, gândită pe această bază. Asta nu înseamnă că nu este loc de abuzuri care, din păcate, se produc. Când îți propui democratizarea sistemului educațional și exersezi, de fapt, abuzul de putere, traficul de influență, falsul în declarații și în înscrisuri, școala de lideri devine…1.
Asumarea caracterului apolitic
Revin la obiectivitate și apolitismul acestei structuri. Fiind o organizație apolitică, dar având un număr impresionant de persoane asupra cărora poate avea influență, asta nu înseamnă că nu există tentanții din diferite părți. Am văzut cum numeroși foști lideri ai elevilor au devenit persoane care se implică în structurile de tineret ale partidelor politice, ulterior.
Dar fiind o structură apolitică pentru care candidezi, asta înseamnă că îți asumi pentru momentul în care vei fi implicat la orice nivel în organizație că nu vei fi membru/activist/simpatizant al unui partid politic. În cazul în care nu faci asta, cel puțin la nivel de imagine, te subordonezi prin modul în care acționezi partidului cu care ai legături. Soluția este simplă: îți dai demisia și, în niciun caz, nu îți asociezi numele cu forurile decizionale ale organizației care, practic, nu mai este apolitică. Dacă nu faci asta, pui o cărămidă importantă la realizarea noului UTC.
Există și alte organizații pe același domeniu
Spuneam de faptul că există și alte structuri. Există asociații reprezentative care au fost create cu scopul reprezentării care își fac treaba. Perfect. Partidele politice mari au structuri la nivelul elevilor sau atrag în organizațiile de tineret tineri pe care îi ademenesc. Puțini sunt cei care fac o alegere informată, puțin sunt cei care se pricep. Ideea este simplă și în cazul acesta: implicarea politică trebuie să vină după ce ți-ai încheiat mandatul.
Am văzut în aproape toate partidele din țară tineri care se laudă cu performanțele de la anumite structuri în Consiliul Elevilor. Mulți au fost acolo doar cu numele. Lucrurile astea se întâmplă și se vor mai întâmpla. Nimeni nu se poate împotrivi dreptului de asociere, dar există o serie de incompatibilități pe care ți le-ai asumat scris sau verbal.
Din păcate, e doar o goană după umbre
Abuzul asupra reglementărilor se pedepsește, mai devreme sau mai târziu. Putem vedea cazurile din ultimii doi ani de pe scena politică mare. Important este să înveți cum să te protejezi de la comiterea acestor abuzuri. Pentru asta, trebuie să te informezi, în primul rând.
De asemenea, oponenții ideilor tale nu trebuie confruntați ca fiind din tabăra politică opusă. Într-o structură apolitică, obiectivă, cu reprezentare națională, toți sunt egali și toate ideile trebuie luate în considerare.
CJE Constanța, organizație victimă a politizării
1.Sterie Stefania, având funcţia de preşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor din cadrul
Colegiului Naţional “Mircea cel Bătrân” şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean al
Elevilor Constanţa. Sterie Stefania a fost surprinsă la lansarea oficială a Ligii Elevilor Social
Democraţi, aşa cum se poate observa în anexa 1 a prezentului raport.
2. Mergeani Iulian, având funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor din
cadrul Liceului Teoretic “Ovidius”. Conform unui comunicat de presă al Tineretului Social
Democrat Constanţa(http://mesagerdeconstanta.ro/tsdconstantavineinsprijinulelevilor/#.
U1lbFfl_vjw) acesta deţine funcţia de vicepreşedinte al Ligii Elevilor Social Democraţi, tangenţele
acestuia cu această organizaţie pot fi observate şi în anexa 1 respectiv anexa 2 a prezentului
raport.
3. Căilean Sergiu, având funcţia de preşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor din cadrul
Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” a fost surpins la lansarea oficială a Ligii Elevilor Social
Democraţi, aşa cum se poate observa în anexa 1 a prezentului raport.
4. Grasu Nicolae, având funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor din cadrul
Colegiului Naţional “Mircea cel Bătrân” a fost surpins la lansarea oficială a Ligii Elevilor
Social Democraţi, aşa cum se poate observa în anexa 1 a prezentului raport.
Prezentul raport va fi prezentat Adunării Generale a Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa.
Citarea de mai sus este luat dintr-un raport oficial al structurii. Las concluziile pentru voi, făcând doar o remarcă: nu știu ce este mai îngrozitor – faptul că organizația s-a lăsat penetrată de acțiuni politice dintr-o direcție sau că un partid se comportă și la acest nivel ca un partid-stat?
P.S.: Credeam că după opt ani, această structură poate ajunge la maturitate și să își mențină pilonii de bază, printre care și apolitismul. De asemenea, credeam că după doi-trei ani în care a acționat și ca un watchdog pentru politicile educaționale, va continua acest drum. M-am înșelat?
- vă invit să completați în comentarii ce devine [↩]
E penibil ce se intampla. PSD-ul se infiltreaza in CNE/CJE si dupaia tot Pricopie (marele PSD-ist) spune ca CJE e politizat. De catre cine ? Cine este beneficiarul real al evenimentelor din Constanta ?