Depresia lui Lincoln

Depresia lui Lincoln

Abraham Lincoln este unul dintre liderii legendari ai Statelor Unite ale Americii, unul dintre cei patru care se găsesc sculptați pe Muntele Rushmore în Dakota de Sud (George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt, Abraham Lincoln).

Puțini știu cum a apărut pe scena politică, prin ce a trecut sau care sunt schimbările revoluționare pe care le-a adus, atât la nivel de stat sau federal. Se spune despre activitatea sa inclusiv că a fost decisivă pentru salvarea Uniunii.

Însă până să ajungă acolo, cu atât mai mult departe de a fi în cărțile de istorie, Lincoln a trecut la 32 de ani printr-o mare cădere, în care apropiații săi se temeau că se va încheia cu un act sinucigaș al tânărului lideri politic. Atât de mare fusese temerea încât apropiații apropiații i-au luat cuțitele, lamele și foarfecele din cameră, iar doctorii erau cât foarte aproape de a-i pune ștampila de lunatic pe viață.

Illinois în recesiune, proiectele de investiții la care muncise oprite, reputație compromisă, căsătorie eșuată, insecuritate financiară, incapacitate de a face orice, izolare, un întreg proces de dezintegrare a vieții sale simțit atât în sfera publică și privată l-au dus pe Lincoln, la 32 de ani, într-o stare de depresie.

Însă a reușit să își revină și să își facă ordine în viață. Găsirea unui țel, a unei ambiții politice și a unui mentor l-au ajutat să treacă peste moment.

Și-a refăcut viața profesională, a ieșit temporar din politică, a fost admis în barou, și-a refăcut viața personală, și-a continut perfecționarea și practica legală, revină în activitatea politică ș.a.m.d. Pierde în 1843 nominalizarea pentru Congres, dar este ales în 1846 pentru mandatul 1847-1849 în Camera Reprezentanților.

În 1856 schimbă partidul și se alătură Republicanilor, unde ajunge un lider principal al organizației locale din Illinois. În 1860 obține nominalizarea partidului pentru prezidențiale, câștigă atunci, este reales în 1864. Abraham Lincoln a fost asasinat în 1865, în Washington D.C., la teatru, în Vinerea Mare, de un susținător al Confederației, opoziția pe care a învins-o în Războiul Civil American.

Pentru episodul depresiei, dar și despre lecțiile de „leadership” oferite de Lincoln, recomand volumul „Leadership: In Turbulent Times”, publicat în 2018 de autoarea americană Doris Kearns Goodwin la Simon and Schuster. Volumul, ajuns bestseller NYT, urmărește patru foști președinți americani: Lincoln, Teddy Roosevelt, FDR, LBJ.

Pictură de Francis Bicknell Carpenter (1864)

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.