Declarația de politică generală, un instrument de întărire a legitimității prim-ministrului francez

Declarația de politică generală, un instrument de întărire a legitimității prim-ministrului francez

Pe 4 iulie, prim-ministrul francez Edouard Philippe a rostit în fața Adunării Naționale declarația sa de politică generală, un discurs în care a prezentat  principalele măsuri din programul de guvernare pe diferite domenii.

În Franța, președintele numește prim-ministru și, la recomandarea prim-ministrului, ceilalți membri ai cabinetului. Discoursul prim-ministrului a venit la o zi după ce președintele Emmanuel Macron și-a susținut discursul în fața parlamentului reunit în Congres, un drept pe care acesta în are în temeiul articolului 18 al Constituției Republicii Franceze.

sursa imagine: fb.com/
AssembléeNationale

Republica Franceză are o tradiție interesantă prin ceea ce se numește declarația de politică generală (DPG). Este o tradiție după nominalizarea prim-ministrului ce constă în susținerea în fața deputaților din Adunarea Națională de către acesta a unui discurs cu privire la principalele direcții, măsuri și reforme din programul de guvernare.

Nu este o obligație constituțională, însă încrederea Adunării este cerută pentru această declarație. Majoritatea șefilor de guvern ai Republicii a V-a și-au asumat răspunderea în fața deputaților pentru întărirea legitimității democratice a acestora, chiar dacă nu erau obligați să facă acest lucru. Este important de precizat că este asumată răspunderea guvernului prin intermediul acestei declarații de politică generală, la fel ca asumarea pe un program de guvernare.

Dacă Adunarea Națională dezaprobă declarația de politică generală sau programul de guvernare, Constituția Republicii Franceze obligă guvernul să demisioneze pentru că acesta nu mai beneficiază de încrederea Adunării Naționale.

Tradiția republicană franceză spune că în timp ce prim-ministrul citește declarația de politică generală în fața Adunării Naționale, un alt membru al guvernului o va citi în același timp de la tribuna Senatului. Aprobarea Senatului poate fi cerută de către prim-ministru, însă neaprobarea de către acest for nu obligă guvernul să demisioneze.

Declarația a fost urmată de o dezbatere, intervenind liderii grupurilor parlamentare în ordinea mărimii acestora. Timpul fiecărei intervenții a fost, de asemenea, alocat în funcție de mărimea acestor grupuri. La final, au fost 370 de voturi în favoarea acordării încrederii guvernului, 67 împotrivă și 129 de abțineri.

Este un exercițiu interesant. Nu comentez asupra calității sau fezabilității măsurilor propuse, nici asupra reacțiilor transmise de opoziție, însă am dorit să amintesc acest instrument constituțional pe care îl are la dispoziție prim-ministrul în republica prezidențială franceză.

Majoritatea prezidențială a obținut 350 de mandate în Franța în urma alegerilor legislative din 11 și 18 iunie 2017, peste cele 289 necesare pentru a avea o majoritate. Acestea sunt împărțite între REM, cu 308, și MoDem cu 42 de mandate. Dreapta, în frunte cu Republicanii, a obținut 136 de mandate, în timp ce stânga, în frunte cu Partidul Socialist, a obținut 45 de mandate. Diferite formațiuni politice au completat restul mandatelor până la 577.

Legături suplimentare:

Déclaration de politique générale du 4 juillet 2017

Discours du Président de la République devant le Parlement réuni en congrès

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.