De văzut săptămâna viitoare: Starea Uniunii Europene
Miercuri, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va adresa în Strasbourg plenului Parlamentului European în anualul discurs privind starea Uniunii Europene, o ocazie prin intermediul căreia este făcută o retrospectivă a situației actuale a Uniunii Europene și planurile și programele care vor fi lansate în viitorul apropiat.
La ce putem să ne așteptăm miercuri?
Discursul despre crize a fost inclus puternic anul trecut și nu s-a întâmplat mare lucru de atunci, lucrurile mai degrabă continuând pe aceeași direcție, cu o aparentă diminuare a unor probleme în urma unor eforturi ale blocului european.
Având în vedere temele aflate în actualitatea europeană, putem să ne așteptăm să auzim o viziune privind viitorul Uniunii Europene – posibil un al șaselea scenariu, având în vedere procesul de consultare încurajat de acesta încă din luna martie și criticile aduce Comisiei Europene pentru neprezentarea unei viziuni proprii sau a unei viziuni a liderilor ei.
Ne putem aștepta la evidențierea unor itemi aflați în programul de lucru al Comisiei Europene pe 2018 și la lansarea unor noi inițiative (testul unei liste suplimentare transnaționale pentru alegerile europarlamentare s-ar putea afla printre acestea, având sprijinul unor lideri din Italia, Franța, Grecia, Spania, Grecia și Belgia, însă subiectul va fi dezbătut și în Parlament și are nevoie și de aprobarea guvernelor statelor membre), însă este posibil să fie un subiect lăsat la urmă, ținând cont de puncte mai importante.
Crizele interne din ultima perioadă vor forța discursul să meargă în direcția unei integrări europene consolidate, probabil cu multe accente pe rolul statelor membre.
Una dintre aceste crize se bucură în acest moment de o imagine favorabilă în privința unor posibile soluții – este vorba de viitorul zonei euro. Prin urmare, vom auzi de viitorul zonei euro și al instituțiile pe care aceasta se sprijină, adăugând (aproape) consensul Merkel-Macron în această direcție.
Sunt curios cum va fi abordată diviziunea dintre est și vest, dar, după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ce nu este în zona euro nu prea mai are o semnificație deosebită.
Starea Uniunii Europene 2017, miercuri, 13 septembrie, ora 10.00 CEE (ora 11.00 ora României)