De la votul anti- la votul pro-

De la votul anti- la votul pro-

Astăzi, se votează pentru alegerile locale și județene/municipale. Este un proces important, căci alegătorul decide cine va administra comunitatea în care acesta trăiește, de la drumuri locale și școli la iluminat public, proiecte de dezvoltare comunitară, utilități locale, servicii publice de interes local și județean și lista continuă. Să nu mai vorbim de autorizații și alte nevoie pentru care ai nevoie de o primărie eficientă. Acest lucru se decide, în mare parte, la patru ani, atunci când alegi primarul și consiliul local. Desigur, nu trebuie să uităm că votul la alegerile locale nu este vot politic/partizan, iar harta bunei gospodăriri locale arată că nu prea contează partidul responsabil de adminstrarea treburilor publice locale.

Am mers aproape de fiecare dată la vot și, cu mici excepții, am votat pentru. Îmi doresc să depășim situația în care votăm anti-candidat, dar câteodată nu ai alte opțiuni pe masă. Este o abordare diferită. Când mergi la vot în favoarea cuiva, nu împotriva cuiva, ai nu doar o diferență de atitudine, ci și de faptul că ai primit o ofertă electorală care te-a convins. Eu sper că a fost o ofertă electorală substanțială, nu doar vorbe; sper de asemenea că acel candidat și acea formațiune politică a reușit să convingă prin ceea ce a făcut sau prin potențialul de a face ceva. Deloc întâmplător există o corelație între votul pozitiv și calitatea democrației locale. De partea cealaltă, a candidaților, aceștia se află într-o situație în care depun mai multe eforturi de convingere.

Pe termen mediu și lung, îmi doresc să trecem de la votul anti- la votul pro-. Cu această schimbare, va veni nu doar o prezență mai mare la vot, însemnând o ofertă electorală mai reprezentativă, dar vom avea și avantajul unei răspunderi publice mai înalte, al unui contact mai important între aleși și alegători în timpul celor patru ani, precum și dinamică comunitară orientată mai mult spre interesul public și mai inclusivă. Exemplele unde această tranziție s-a făcut arată această tendință.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.