De ce UE nu trebuie să se compare cu US la capitolul inovație în era digitală?

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a prezentat Consiliului European întrunit pe 24 și 25 octombrie o serie de aspecte referitoare la inovație, capacitatea de revenire și dificultățile întâmpinată, raportate, din punctul meu de vedere, într-un mod sinistru doar la US.

Innovation in the digital era: putting Europe back on track

Prezentarea intitulată „Innovation in the digital era: putting Europe back on track”, pe care o puteți găsi aici, are marele defect de a fi raportată la ceea ce s-a întâmplat la nivel global și, în special, la Statele Unite ale Americii.

Prezentarea începe cu un grafic al situării țărilor din UE, US și Japonia în raport cu „Global Competitiveness Index 2013-2014” și „Innovation Output” în 2011. Masa europeană se află la nivelele inferioare, în timp ce cel mai bine stau țările cu care ne-am obișnuit din nordul Uniunii Europene (Danemarca, Suedia și Finlanda) și, desigur, motorul economiei UE, Germania.

O abordare bipolară este inadecvată

Japonia este, după cum arată acest raport, la cel mai ridicat nivel. Și problema nu e Japonia, China, sau tigrii asiatici (Coreea de Sud, Singapore, China, Hong Kong). Vorbim de viziune. Uniunea Europeană nu trebuie să se mai raporteze din punct de vedere al inovației doar la Statele Unite. Întrebarea reală este următoarea: poate Uniunea Europeană să se mențină în top, în condițiile în care discrepanțele dintre Vest și Est au nevoie de zeci de ani pentru a fi eradicate? Uniunea Europeană nu este Germania de Vest și nici nu își poate permită să stagneze.

Concluzia o vom vedea în următorii ani, însă nu fac parte din categoria euroscepticilor, ci a celor optimiști. O vom vedea, cel mai probabil, prin strategiile bazate pe o lume multipolară.

*sursa imagine: facebook.com/europeanparliament

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.