De ce nu există „corupție mare” în Iași

De ce nu există „corupție mare” în Iași

Primul motiv este că este un oraș mai mic decât București. Județul Iași nici nu ajunge în top 5-ul pe țară în privința PIB-ului, fiind în urma Bucureștiului, Clujului, Timișului, Constanței sau Prahovei. E drept că scandalurile de corupție din București, Cluj, Constanța sau Prahova au atras atenția în ultima decadă mai mult ca în alte părți.

Al doilea motiv este că DNA Iași se ocupă cu găinării. Procurorii ieșeni nu sunt preocupați de „bebelușul milionar” al primarului penelist, fost pesedist, al Municipiului Iași. Nici de alte mari scandaluri economico-politice de pe marginea Bahluiului. De fapt, procurorii DNA Iași s-au remarcat doar cu numărul aproape inexistent de dosare, la coada clasamentului național al eficienței. Bun, unii ridică și problema competenței și reavoinței, atunci când îți ia trei ani pentru declinarea competenței pe un dosar. În schimb, și-au dat în judecată instituția pentru mărirea salariilor.

Sau poate „marea corupție” înseamnă altceva în Iași. După ce au terminat cu „marea corupție” a paznicilor de noapte care au luat șpagă pentru bilete de voie, au trecut la polițiștii rutieri care au luat mită mâncare pentru a proteja șoferii unui restaurant. Înțelegerea între polițiști și angajații implica și solidaritatea de grup, căci nu se poate să nu te gândești la prietenii și colegii care ar putea beneficia de serviciile de catering în schimbul iertării:

Procurorii noteaza ca, in perioada 11 februarie 2019 – 24 iulie 2020, cei trei, in baza unei intelegeri tacite ce exista la nivelul Politiei Rutiere Iasi si a conducerii unui restaurant, ar fi pretins si primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering in valoare totala de peste 2.300 lei, pentru a-i proteja pe conducatorii auto ai restaurantului, in sensul de a nu constata si sanctiona contraventiile comise de acestia sau eventualele contraventii pe care acestia le-ar savarsi sau/si pentru a aplica sanctiuni contraventionale mai blande.

Produsele respective ar fi fost pretinse atat pentru sine, cat si pentru alte persoane (prieteni, rude) din anturajul celor trei politisti, spun anchetatorii. DNA informeaza ca in cauza se efectueaza cercetari si fata de alte persoane.

Așa, „marea corupție” din Iași este lichidată. Nu-i rămâne decât să prospere în voie, atât timp cât atenția procurorilor responsabili de corupția marea este îndreptată spre găinării făcute de paznici de noapte și polițiști rutieri.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.