Cum aș privi eu programul Work&Travel?

Eram prin clasa a VIII-a când am auzit pentru prima dată de programul Work and Travel, dedicat studenților care vor să ajungă pe tărâmul american și să muncească acolo. M-am informat în perioada claselor liceale despre modul prin care aș putea să îl accesez și pot spune că sunt destul de determinat pentru a face pasul mai departe cât mai curând, adică spre a acționa. Acum sunt în anul I la Facultatea de Științe Politice și m-ar atrage să văd cu ochii mei cum anume funcționează societatea americană.

Work and Travel și alte programe interculturale pentru tineri

Aruncam o privire pe site-ul Vacante Speciale pentru a vedea care sunt condițiile și pașii spre a intra în acest program și mă gândesc, totodată, că există alternative la posibilitățile de joburi de o vară din cadrul acestui proiect: internshipuri internaționale, EVS și alte programe de voluntariat pe domeniile care mă atrag. Visul american întâmpină și dorințele mele, acesta fiind motivul pentru care mă gândesc de două ori, poate chiar de mai multe ori înainte de a face alegerea.

WAT îți permite să descoperi o civilizație

Mergând mai departe, este tentant. Trei sau patru luni de vară petrecute pe tărâm american pot reprezenta o experiență unică în viață, deschisă doar ca student prin intermediul acestui program sprijinit de autoritățile americane. Dacă aș alege un loc, ar fi în estul USA din motive subiective pe care nu le pot explica. Nu am o preferință specială asupra locației, considerând că civilizația o poți descoperi de oriunde, atât timp cât ești dispus să privești. Problema noastră este că de multe ori folosim ochii doar pentru a ne face că vedem.

Aș vrea să simt agitația urbană a unei metropole în adevăratul sens al cuvântului, nu pseudo-agitația bucureșteană lipsită de inovație (da, și agitația poate fi inovată și, la rândul ei, să inoveze). Aș merge acolo pentru a lua contact cu oamenii și pentru a observa cultura americană pentru că, în mod clar, discutăm despre o altă cultură, chiar dacă originile sunt europene.

Aș încerca munca și călătoriile în cadrul Work an Travel. Până la urmă, cam același lucru am făcut și prin țară în weekenduri, cu câteva excepții. Majoritatea orașelor, obiectivelor le-am văzut pe fugă, însă pot spune că am rămas cu experiențe de neuitat. Cred în acest program, nu numai eu, ci și ceilalți studenți care au fost prin Work and Travel pe pământul american, unde au combinat munca cu călătoria și distracția, dar și cu învățarea.

Aș face cunoștință cu un megalopolis

Fiind pasionat de geografie, am rămas încă din anii de gimnaziu cu un ideal, acela de a vedea megalopolisul BOSNYWASH, acronim pentru Boston – New York – Washington. Sunt o mulțime de orașe importate de vizitat în acest lanț de la nord la sud, mulțumindu-mă cu câteva nume mari bifate precum Washington și Baltimore sau o combinație asemănătoare.

Aș fi atent la sistemul politic din USA

Pe lângă jobul propriu-zis, aș observa cu atenție modul în care deciziile politice sunt reflectate în viața cetățenilor americani. Aș vedea cum măsurile și declarațiile îi afectează și în ce măsură. De asemenea, m-aș concentra și pe percepția care există la nivel micro asupra sferei politice și a relațiilor internaționale.

Aș simți cultura americană

Este dificil să descrii așa ceva doar din filme și din cărți, motiv pentru care este necesar să simți, să te adaptezi situațiilor, să intri în contact direct. Există milioane de aspecte culturale care pot fi întâlnite într-un schimb intercultural de trei luni, momente care pot schimba percepții. Fiind o fire deschisă și lipsită de prejudecăți, nu cred că aș putea întâmpina dificultăți datorate diferențelor de valori.

Un astfel de schimb intercultural în Statele Unite ale Americii se poate dovedi o experiență de remarcat toată viață. Ținând cont că este pe perioada verii, studenții se pot bucura de un moment precum 4 iulie, Ziua Națională a Statelor Unite ale Americii. Cuprinde acel moment în care poți să observi patriotismul, în care să vezi modul adevărat în care sunt apreciate valorile care au stat și sunt la baza unei națiuni în sclipirea din ochii cetățenilor. Pe 4 iulie 1776, Statele Unite și-au declarat independența față de Marea Britanie, iar într-un schimb de tipul work and travel poți observa cel mai bine aspectele evidențiate mai sus.

Am spus care sunt cele trei motive pentru care aș participa în cadrul acestui program dedicat tinerilor studenți (geografic, politic și cultural), deși sunt sigur că există și altele, diferite de la o persoană la alta. Ar fi o perioadă foarte faină pe care aș avea cui să o povestesc și de care aș aminti pe blog, probabil, destul de mult timp.

Articol scris pentru program nr. XVIII din SuperBlog, probă susținută de Vacanțe Speciale CND Turism.

*sursă cover © Alphaspirit | Dreamstime.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.