Cum a vândut premierul italian valorile europene

Cum a vândut premierul italian valorile europene

Din biroul prim-ministrului european Matteo Renzi, reprezentant al Partidului Democrat, partid de centru-stânga, s-a dat ordin ca istoria și cultura europeană să fie cenzurată pentru că la Roma ajunge reprezentatul unei teocrații. Rezultatul l-am văzut astăzi în presa internațională: statuile reprezentând personaje în nud de la Muzeul Capitoliului au fost mascate de niște plăci imense pentru perioada în care liderul italian și cel iranian se plimbau pe-acolo.

The Guardian spune că purtătorul de cuvânt al premierului italian a refuzat să vorbească despre acest subiect, iar purtătorul de cuvânt al Primăriei din Roma a precizat că decizia a venit de sus, din biroul lui Matteo Renzi. Nu este prima dată când face acest gest, dar, chiar și după standarde diplomatice, este o absurditate.

sursa imagine Venus</>, ANSA.it

Istoria drumului spre libertate a ajuns să se măsoare în potențialul de afaceri cu un stat care sprijinea terorismul pe față până acum câțiva ani și care sprijinea strigarea mesajului „Death to America” mult timp după Revoluția Islamică din 1979. Europa ascunde reprezentările lui Venus (echivalentul roman al Afroditei), zeița frumuseței, pentru întâlnirea prim-ministrului italian cu un dictator de dragul amintirilor comerciale de dinainte de sancționarea Republicii Islamice.

Mă miră faptul, pe lângă cartoanele cu care au împrejmuit statuile, nu i-au pus și un hijab Afroditei. Human Rights Watch nota faptul că femeile sunt obligate să poarte hijabul în public, în Iran, incluzând și situația în care doresc să meargă la școala primară. În timp ce femeile sunt arestate în Iran pentru că încearcă să urmărească un eveniment sportiv, socialistul Matteo Renzi, în Italia, o ascunde pe Venus după pereți.

sursa imagine: ANSA.it

Iranul este unul dintre statele campioane în privința restricțiilor la adresa libertății, iar premierul italian se gândește să primească cu respect liderii acestei țări, oferind cenzură. Cenzură în Europa din respect pentru criminali, așa s-ar putea traduce gestul.

sursa imagine: secret weapon | Shutterstock.com

Apusul civilizației europene începe cu compromiterea valorilor care au definit spațiul european, fie că vorbim de moștenirea latină, de cea greacă, de Renașterea italiană și toate evenimentele care au urmat și au creat Europa de astăzi. Închei cu ceea ce îmi doream să spun pe Twitter. Cei care au născut civilizația europeană și cei care cred în libertate ar trebui să fie dezamăgiți văzându-și descendenții sau contemporanii ascunzând statuile din Roma pentru o întâlnire între Matteo Renzi și Hassan Rouhani.

În absurdul pe care îl dovedesc acum, aș putea să cer și eu reciprocitate. Din respect pentru oamenii de afaceri europeni, pentru diplomații europeni, pentru liderii lumii libere, Iranul să nu mai omoare 300 de oameni anual, să protejeze mai bine minoritățile, să nu mai aresteze jurnaliști, bloggeri, să permită cuplurilor să se țină de mână pe stradă și, măcar pe durata vizitelor, să militeze pentru egalitate între bărbați și femei. Ceva îmi spune că nu o să văd prea curând asta. Socialistul Matteo Renzi trădează astfel Italia, Europa și întreaga lume liberă.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.