Coronavirusul arată de ce este nevoie de reglementarea social media

Coronavirusul arată de ce este nevoie de reglementarea social media

În România, nu există un cadru legal unitar privind reglementarea social media, unde fiecare utilizator este un o voce relevantă în comunitatea ideilor diseminate. Astfel, este dificil de tras la răspundere cineva care răspândește informații false; este dificil și să ajungi la persoanele reale din spatele unor conturi și site-uri. Situația este diferită în cazul audiovizului, unde o lege și o instituție independentă contribuie la asigurarea unor standarde minime.

De altfel, Departamentul pentru Situații de Urgență a atras chiar astăzi atenția asupra informațiilor false, indicând că nu există numai idioți utili în promovarea măsurilor de iresponsabilitate în raport cu reacția la noul coronavirus, dar și acțiuni programatice, alimentate de intenții ostile ordinii publice:

Avertizăm asupra faptului că în ultima perioadă, în mod sistematic, sunt transmise informații false, fie prin intermediul rețelelor sociale, fie în unele cazuri prin intermediul anumitor publicații.

Constatăm că acest fenomen este unul programatic, alimentat de intenții ostile ordinii sociale și de o agendă contrară interesului public. Această situație devine cu atât mai gravă în contextul acțiunilor de prevenire a răspândirii pe teritoriul României a noului coronavirus (COVID-19), întrucât determină comportamente sociale nejustificate.

Natura pericolului epidemiologic fac ca de data aceasta să putem spune că există o faptă de comunicare de informații publice prin care este pusă în pericol securitatea națională. Dar până în momentul în care SARS-CoV2 a devenit evident și un pericol de neoprit, numeroși aventurieri politici din social media au lansat numeroase conspirații și informații false care rezistă, au promotori, susținători și simpatizanți și care creează dificultăți limitării epidemiei. Așa că acum Inspectoratul General al Poliției Române a putut să se sesizeze din oficiu, dar este mai degrabă o excepție chiar și în acest caz extrem.

Grupul de Comunicare Strategică a luat în discuție evoluția situației din ultimele zile și gravitatea vehiculării de informații false de natură să determine panică în rândul cetățenilor.

În acest context, Inspectoratul General al Poliției Române s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de “comunicarea de informații false”, faptă prevazută de art. 404 Cod Penal și pedepsită cu închisoare de la unu la 5 ani.

Faptul că în această situație excepțională trebuie să combați știri false, este deplorabil în privința maturității și responsabilității cetățenești. Există un grup de comunicare strategică care în loc să se promoveze măsurile de prevenție trebuie să acorde timp suplimentar demontării propagandei false a unor antreprenori ai comunicării și să lanseze apeluri la responsabilitate publică către presă și cetățeni.

Social media este unul dintre canalele principale prin care această propagandă falsă este distribuită, promovată intens, chiar și în condițiile tragice în care vieți ale oamenilor sunt puse în pericol cu fiecare așteptare. O reglementare în spirit clasic liberal a social media, care să nu genereze riscuri față de protejarea libertății de exprimare, este necesară.

Mai sunt și cei care vor stare de urgență, mânați de interese mai mici sau mai mare, mai obscure sau mai vizibile, și creând panică inutil, deși ai cadrul legal necesar la acest moment pentru a face față unei situații excepționale în materie de sănătate publică. Dar este un alt subiect.


Articolul 404 din Codul Penal privind comunicarea de informații false:

Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.