Corona-titluri în presa internațională (X)

Corona-titluri în presa internațională (X)

Se cam face jumătate de an din momentul în care SARS-COV-2 bântuie pe acest pământ. La această oră, statisticile arată cam așa: 8,99 milioane de cazuri confirmate, aproximativ 470.000 de morți raportate. Americile se mențin în topul clasamentului.  Ce mai avem în presa internațională?

Regatul Unit iese din izolare. Regula de doi metri distanță este înlocuită de cea de un metru și jumătate. Prim-ministrul Boris Johnson se bazează în relaxarea restricțiilor pe distanțarea socială și pe simțul comun.
Statistic, la cei sub 50 de ani este probabilitatea să moară mai degrabă din cauza unui accident decât de din cauza COVID-19. Dar problema este că vorbim de probabilități și statistici, deci nu ne prea ajută dacă prețuim viața.

Experții avertizează că redeschiderea vine cu riscuri. Unele reguli vor contribui la răspândirea virusului, confirmat și de cercetătători.
Mai avem o știre pe prima pagină în The Guardian despre cum atacatorul terorist din Reading a fost de două ori scos de pe lista potențialilor teroriști în ultimii doi ani.
Mai aflăm că în Franța aplicația de alertare a avertizat în trei săptămâni doar 14 persoane în privința coronavirusului, iar judecătorii brazilian l-au obligat pe Bolsonaro să poarte masca.

Dr. Anthony Fauci are viață grea în țara condusă de Trump, căci trebuie constant să îl contrazică pe problematica coronavirusului și să repare pagubele făcute de dezinformările președintelui american.
SUA încă are sute de morți zilnic, din fericire pe un trend descendent. Dar relaxarea aduce și un trend ascendent de cazuri confirmate. Rezultatele se vor vedea în câteva săptămâni.
După încercarea în justiție de a-și cenzura fostul consilier pe securitate națională de la publicarea unei cărți, Trump încearcă acum blocarea unei publicații a unei nepoate.
Nici aliații republicani ai lui Trump din statele lovite de COVID-19 nu se simt prea bine, făcând apel la mai multe măsuri de prevenție –
Arizona, Carolina de Sud, Florida, Oklahoma și Texas sunt în topul creșterilor de cazuri de infectări cu SARS-COV-2. Sunt state roșii și au și opoziție largă la măsurile de restricție.

China a mai lansat un satelit din sistemul său global de sateliți de navigație – BeiDou – de la baza din Xichang, Sichuan. Își propune, printre altele, să ofere statelor din OBOR și nu numai access la servicii satelitare, printre altele.
Xi îndeamnă la continuarea unei politici dure antidrog.

Guvernul Japoniei este îngrijorat de numărul de copii străini care nu merg la școală și își propune o educație mai inclusivă pentru aceștia. Aproape 20.000.
Există și alte probleme. COVID-19 peste adăposturile împotriva inundațiilor sunt un scenariu care necesită implicare.
Pandemia lasă bucătarii indieni din Japonia la mila șefilor și a statului.

sursa imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.