Copiii mai învață la școală măsuri de siguranță?

Întrebarea pe ziua de astăzi este dacă și cât de mult mai învață copiii la școală despre măsurile de siguranță în diferite ipostaze, nu doar despre cutremur și măsurile pentru școală. Despre siguranța în locuință, despre siguranța în tramvai, despre protejarea împotriva tuturor formelor de infracțiuni existente pe această planetă, despre siguranța online, ce faci când explodează centrala nucleară de la Cernavodă, dacă ne atacă kinetic vreun inamic, prim-ajutor, ordine publică, etc. Lista este lungă, la fel de multe și orele de dirigenție care există pentru aceștia.

Ipotetic, învățarea acestora ar trebui să fie facilă în timpul școlii online, întrucât ai acces la multe resurse pe care le poți folosi pentru a-i pregăti (cu excepția celor care încă au dificil acces la școala online). Mai mult, mai sunt organizații publice și private care oferă sprijin pentru livrarea unora dintre aceste conținuturi.

Temerea mea este că în timp ce ne concentrăm pe materiile pentru un bacalaureat mult mai ușor față de alte dăți în timpul pandemiei, ignorăm o serie de conținuturi de viață și societate relevante pentru formarea unui adult responsabil. YouTube, Google și Facebook pe cont propriu nu pot furniza alternative viabile de învățare în acest context. Resurse sunt, dar unul dintre rolurile școlii este că oferă un cadru formal și structurat în care să le descoperi și asimilezi. Despre Snapchat, TikTok și altele, nici atât. Și am dubii că influencerii online îi ajută în vreun fel să acopere aceste lacune.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *