Consiliul UE dă undă verde dezvoltării strategiei industriale a UE

Consiliul UE dă undă verde dezvoltării strategiei industriale a UE

Pe 12 martie 2018, Consiliul Uniunii Europene a adoptat concluziile privind strategia de politică industrială a Uniunii Europene. Mesajul Consiliului indică determinarea statelor membre de a dezvolta o bază industrială europeană puternică, bazate pe o abordare comună și pe politici industriale pe termen lung.

Mesajul forului care reprezintă statele membre ale UE începe cu recunoașterea semnalului dat de Comisia Europeană în 2017 prin comunicarea intitulată „o strategie reînnoită privind politica industrială a Uniunii Europene” pentru dezvoltarea unei strategii industriale orientate spre viitor, amintind că baza industrială rămâne un factor important pentru asigurarea productivității, creșterii, inovației, ocupării și prosperității economice în Europa.

Concluziile pun accentul pe rolul inovațiilor și tranziției digitale, al rezolvării deficitului de competențe digitale și pe piața europeană a forței de muncă și de profesioniști în ITC și STEM, pe importanța lanțurilor globale, a comerțului global și integrarea companiilor europene în acestea și pe sprijinirea competitivității globale a industriei europene.

Pentru a păstra Europa competitivă pe plan global, (Consiliul) subliniază nevoia urgentă a unei strategii industriale a Uniunii Europene comprehensivă șii pe termen lung, care să fie în vigoare cel târziu la începutul următorului ciclu instituțional al UE; în acest scop, (Consiliul) solicită Comisiei să construiască pe baza structurii de guvernanță existente și să se concentreze pe pregătirea tuturor elementelor care vor forma viitoarea strategie, incluzând un plan de acțiune; (Consiliul) notează de asemenea nevoia de implica îndeaproape statele membre în acest proces și reafirmă rolul strategic al Consiliului „Competitivitate” de a oferi orientarea politică și de a impulsiona procesul”, este precizat în ultimul punct al concluziiilor Consiliului UE.

Documentul este disponibil public, pe site-ul Consiliului Uniunii Europene (link, .pdf, EN).

sursa imagine: flags of EU member states/Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.