Comunicarea conspiraționiștilor merită studiată

Comunicarea conspiraționiștilor merită studiată

Accidental, am aflat recent de altă linie de mesaj din zona conspiraționistă, ideea „pandemiilor seculare”.

Oamenii organizează webinarii, cluburi de discuții, își coordonează transmiterea mesajelor și au și scheme piramidale de distribuire a acestora. Comunicarea acestora merge pe canalii mai puțin populate, iar ideea transmisă este corelată cu celalelte direcții conspiraționiste.

Dincolo de acest lucru, se bazează pe ignoranța audienței acestora. Ușor de mistificat adevărul cu un slide cu patru pandemii din patru secole în anii 1720, 1820, 1920 și 2020, lumea crede ceea ce se întâmplă. Nu există nicio legătură, însă, cu realitatea. Comunicatorii și audiența acestora au zero cunoștințe cu privire la istoria epidemiologică a omenirii, cât și despre actualitate. Simplul fapt că de zeci de ani mai este declarată o pandemie pe plan internațional, chiar și acum, în paralel cu SARS-COV-2 ar demonta o direcție a mesajului (cealaltă pandemie se numește HIV).

Oamenii comunică liber pe Facebook și pe YouTube aceste aberații, ajung la noi persoane, fără niciun obstacol. Social media contribuie astfel de crearea întregului val antipandemic și antivaccinist, dar și irațional, cu impunitate 100%. Dacă pe TV și la radio există consecințe legale, la fel cum există și în presa scrisă, în acest caz acestea lipsesc. Abia recent au fost încercate câteva modificări în privința competenței autorității de reglementare din audiovizual, însă aproape inutile în acest context. Germania a avut altă abordare, bazată pe dovezi și care s-a dovedit eficientă.

Sper ca până la finalul pandemiei să citesc câteva studii aprofundate privind modul de comunicare al conspiraționiștilor în timpul pandemiei.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.