Comisia Europeană investighează ajutorul de stat pentru Compania Națională a Uraniului

Comisia Europeană investighează ajutorul de stat pentru Compania Națională a Uraniului

Planul  de restructurare pentru Compania Națională a Uraniului (CNU) este în atenția Comisia Europeană. Autoritățile europene au inițiat o investigație aprofundată pentru a vedea dacă măsurile de sprijin public acordate de autoritățile române Companiei Naționale a Uraniului sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat pentru întreprinderile aflate în dificultate.

Compania Națională a Uraniului este deținută integral  de statul român, având ca obiect de activitate exploatarea minelor de uraniu din România și producția de materii prime transformate în combustibil pentru centralele nucleare. CNU are două unități de exploatare, una în județul Suceava și una în județul Brașov, și 772 de angajați (la nivelul anului 2017).

Dificultățile financiare cu care CNU se confruntă după pierderea principalului client, Societatea Națională Nuclearelectrica, au determinat inițierea unui plan de restructurare ce conține unui sprijin în valoare de aproximativ 95 de milioane euro în diferite forme (granturi, subvenții, anularea unor datorii și conversie a datoriei în acțiuni).

Comisia Europeană verifică dacă ajutorul pentru restructurare propus îndeplinește normele UE privind ajutoarele de stat. În anumite condiții, reglementările europene permit unui stat să intervină pentru a sprijini o companie aflată în dificultăți financiare. Se poate acorda un ajutor pentru salvare pentru o perioadă de șase luni, apoi, dacă ajutorul nu este rambursat după această perioadă, se poate interveni pe baza unui plan de restructurare care să se asigure că:

  • viabilitatea întreprinderii este restabilită fără niciun alt sprijin din partea statului;
  • compania contribuie la un nivel adecvat la costurile de restructurare;
  • denaturările concurenței generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri compensatorii.

Comisia Europeană este sub semnul întrebării când vine vorba de respectarea acestor condiții, investigația aprofundată lansată urmărind să vadă:

  • dacă planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea pe termen lung a CNU fără ca acesteia să i se acorde în continuare un ajutor de stat;
  • dacă CNU sau investitori de pe piață pot contribui suficient la costurile de restructurare, garantând astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe fonduri publice și că ajutorul este proporțional;
  • dacă România prevede măsuri corespunzătoare pentru a limita denaturările concurenței generate de ajutor.

Mai multe informații despre acest subiect sunt disponibile pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România – link.

sursa imagine: EU puzzle flag / Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.