Combaterea antisemitismului pe agenda europeană

Combaterea antisemitismului pe agenda europeana

Consiliul European desfășurat pe 13-14 decembrie 2018 a salutat adoptarea la 6 decembrie 2018 a Declarației Consiliului privind combaterea antisemitismului. Combaterea tuturor formelor de antisemitism, rasism și xenofobie a fost un mesaj de pe agenda liderilor europeni reuniți la Bruxelles.

Mesajul lor a fost clar în acest sens:

„Consiliul European condamnă toate formele de antisemitism, rasism și xenofobie și subliniază importanța combaterii intoleranței. Acesta salută adoptarea la 6 decembrie 2018 a Declarației Consiliului privind combaterea antisemitismului.”

Sprijinul de la cel mai înalt nivel pentru combaterea antisemitismului vine pe fondul manifestărilor antisemite întâlnite în toate statele Uniunii Europene.

Demersuri politice s-au făcut la nivel european, inclusiv declarația din 6 decembrie 2018 amintită de șefii de stat și de guvern reuniți în Consiliul European.

Pe 6 decembrie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o declarație privind lupta împotriva antisemitismului și dezvoltarea unei abordări comune de securitate pentru a proteja mai bine comunitățile de evrei și instituțiile acestora în Europa.

Conform Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale, ura antisemită rămâne larg răspândită în statele membre ale Uniunii Europene. Comunitățile de evrei se simt vulnerabile, mai ales pe fondul creșterii incidentelor violente.

Declarația din 6 decembrie invită statele membre să adopte și să implementeze strategii epntru prevenirea și lupta împotriva tuturor formelor de antisemitism ca parte a strategiilor acestora pentru prevenirea rasismului, xenofobiei, radicalizării și extremismului violent. Totodată, statele membre ale Uniunii Europene sunt îndemnate să își sporească eforturile pentru asigurarea siguranței comunităților de evrei, cetățenilor și instituțiilor acestora.

Un set de idei și acțiuni sunt recunoscute în declarație. Poate fi citită la adresa următoare. Totodată, vine cu o serie de recomandări și îndemnuri pentru combaterea antisemitismului.

De exemplu, prin declarație, Consiliul Uniunii Europene ia în considerare adoptarea de către IHRA în 2016, la București, a unei definiții de lucru neobligatorii a antisemitismului:

„Antisemitismul este o anumită percepție a evreilor, care poate fi exprimată ca ură față de evrei. Manifestările retorice și fizice ale antisemitismului sunt îndreptate împotriva indivizilor evrei sau neevrei și / sau a proprietății lor, împotriva instituțiilor comunitare evreiești și facilităților religioase.”

Image copyright: European Union

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.