CNE consideră noul proiect de decontare a transportului pentru elevi ca fiind o măsură dezavantajoasă

O măsură riscantă pentru decontul transportului elevilor

Recent, a apărut un proiect de act normativ al Ministerului de Finanţe, susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale, prin care elevilor li s-ar putea deconta transportul începând cu suma de 26 lei/abonament/lună pentru distanța de 3 km, iar pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la limita de 50 de km, suplimentarea sumei cu 2 lei pentru fiecare km.

Acesta se află momentan în dezbatere publică, însă există o serie de dezavantaje pe care le-ar putea scoate la iveală dacă ar fi aprobat. Consiliul Naţional al Elevilor prezintă dezavantajele printr-o poziţie publică. Printre acestea se găseşte posibilitatea ca, pentru distanţe mari, să se deconteze doar o treime din costul total al transportului, ceea ce este nedorit, dat fiind că oricum România nu excelează în privinţa educaţiei.

Vom fi martorii unei involuţii?

Problema transportului elevilor nu este una recentă, dat fiind că până acum, în pofida demersurilor realizate, Guvernul nu a făcut plăţile pentru asigurarea decontului în totalitate. Situaţia este una problematică, deoarece sunt elevi care muncesc pentru a-şi asigura banii de navetă, sunt elevi care nu au resursele financiare pentru a ajunge la liceu sau la şcoală. Perspectivele nu sunt tocmai cele dorite: o asemenea măsură nu ar face decât să crească rata de abandon şcolar, să descurajeze finalizarea ciclului preuniversitar de studii, să atace un dreptul la educaţie, unul batjocorit din 2009 până în prezent dacă ne referim la finanţarea pe care o primeşte.

6% pentru educaţie?

Unde sunt cei 6% din PIB pentru educaţie promişi prin Pactul pentru Educaţie, prin Legea Educaţiei Naţionale, prin declaraţiile auzite destul de des?

*sursă imagine facebook.com/consiliulelevilor

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.