Cine sunt cei șapte candidați care vor să preia președinția Parlamentului European?

Cine sunt cei șapte candidați care vor să preia președinția Parlamentului European?

Fiecare grup politic din Parlamentul European a ieșit în față cu un candidat pentru funcția de președinte al Parlamentului European, un rol din ce în ce mai vizibil în dinamica instituțională europeană, mai ales prin legitimitatea pe care o Parlamentul European în fața altor instituții, legitimitate dată de votul direct al populației din fiecare cele 28 de state membre pentru alegerea membrilor acestuia.

Doar Grupul Europa Libertății și Democrației Directe (EFDD), condus de Nigel Farage, nu vine cu un candidat propriu în această competiție, preferând o poziționare în afara establishmentului politic.

De la stânga la dreapta, avem următorii candidați pentru președinția Parlamentului European, respectiv:

 • Eleanora Forenza, Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE-NGL);
 • Gianni Pittella, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D);
 • Jean Lambert, Verzi/Alianța Liberă Europeană (Greens-EFA);
 • Guy Verhofstadt, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE);
 • Antonio Tajani, Grupul Partidului Popular European (Creștin-Democrat) (PPE);
 • Helga Stevens, Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR);
 • Laurențiu Rebega, Europa Națiunilor și Libertății (ENF).

Spectrul politic reprezentat în Parlamentul European s-a lărgit în această legislatură, având opt grupuri politice formate în acest moment. Practic, cei 751 de eurodeputați sunt înscriși în aceste grupuri, iar o mică minoritate este formată din independenți. A șaptea legislatură a avut cu un grup mai puțin atât față de actuala legislatură, cât și față de cele două anterioare.

Dezbaterea despre cine va fi președinte este dată de încălcarea de către Grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) și de Grupul Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) a unui acord de înțelegere din iunie 2014 în care PPE, ALDE și S&D, principalele trei formațiuni politice, s-au înțeles să sprijine aceiași candidați pentru poziția de președinte al Parlamentului European pe durata legislaturii 2014-2019, continuând mandatul lui Martin Schulz (S&D) în prima parte a legislaturii și sprijinind candidatul PPE în partea a doua. A venit timpul celei de-a doua părți, dar S&D și ALDE au încălcat înțelegerea.

Revenind la candidați, cine sunt cei șapte? Voi face o mică descriere a acestora incluzând experiența politică, partidele pe care le reprezintă, educația, țara de proveniență.

Eleonora Forenza, Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE-NGL)

Eleonora Forenza vine din Italia, intrând în Parlamentul European pentru prima dată în 2014 pe lista L’Altra Europa con Tsipras, o alianță politică de stânga formată din comuniști, socialiști, pirați și nu numai care a mers în alegerile europarlamentare cu Alexis Tsipras, viitorul prim-ministru grec, ca propunere pentru președinte al Comisiei Europene. La nivel național face parte din Partito della Rifondazione ComunistaEleonora Forenza are un doctorat în studii italiene de la Universitatea din Bari, iar ca ocupație a fost cercetător în domeniul gândirii politice, concentrându-se pe studii gramsciene, teorie feministă și istoria femeilor. Este membră a biroului GUE-NGL. În Parlamentul European:

 • vicepreședinte, Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile
 • membru, Comisia pentru comerț internațional
 • membru, Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană
 • membru supleant, Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară
 • membru supleant, Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen

Gianni Pitella, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D)

Gianni Pittella este candidatul S&D pentru președinție, președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European din 2014. Vine din Italia, este membru al Parlamentului European din 1999. Este absolvent de medicină, iar în activitatea politică și-a început-o înainte să termine studiile fiind ales consilier municipal la 21 de ani în Lauria. Ulterior, a fost ales consilier regional în Basilicata pentru ca în 1996 să fie ales deputat în Camera Deputaților din Italia. Provide din Partidul Democrat, anterior făcând parte din Federația Muncii și Partidul Socialist. În Parlamentul European:

 • membru, Conferința președinților
 • membru, Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană
 • membru supleant, Comisia pentru bugete
 • membru supleant, Delegația pentru relațiile cu țările din Comunitatea Andină

Jean Lambert, Verzi/Alianța Liberă Europeană (Greens-EFA)

Din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Jean Lambert este membră a Parlamentului European din 1999, iar la nivel național activează în Partidul Verde din Anglia și Țara Galilor. Este vicepreședinte al Grupului Greens-EFA în Parlamentul European. Și-a obținut licența în limbi moderne la University College Cardiff, urmând cursuri postuniversitare în educație la Universitatea din Gloucestershire și profesând ca profesor în mediul preuniversitar. Face parte din 1977 din Partidul Verde și are o bogată activitate în sectorul ONG. În Parlamentul European:

 • președinte, Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud
 • membru, Conferința președinților de delegație
 • membru, Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale
 • membru supleant, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne
 • membru supleant, Delegația pentru relațiile cu India
 • membru supleant, Delegația pentru relațiile cu Afganistan

Guy Verhofstadt, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE)

Guy Verhofstadt este președintele ALDE din 2009, al treilea grup ca mărime din Parlamentul European. Vine din Belgia, unde a fost prim-ministru între 1999 și 2008, anterior ocupând funcții la nivel național, regional, municipal, precum cea de viceprim-ministru, ministru, membru al Senatului, membru al Camerei Reprezentanților, membru al Consiliului Municipal din Ghent. Din 1972 este implicat în politică în rândul organizației de tineret a liberalilor flamanzi. Are studii în drept la Universitatea din Ghent. În Parlamentul European:

 • membru, Conferința președinților
 • membru, Comisia pentru afaceri constituționale

Antonio Tajani, Grupul Partidului Popular European (Creștin-Democrat) (PPE)

Candidatul celui mai mare grup din Parlamentul European, cel al popularilor, provine tot din Italia. Este licențiat în drept al Universității Sapienza din Roma. Actual vicepreședinte al Parlamentului European, Antonio Tajani are experiență atât la conducerea Parlamentului European, cât și a Comisiei Europene. Între 2010 și 2014, în Comisia Barroso II, Tajani a ocupat deținut poziția de comisar european pentru industrie și antreprenoriat, fiind și vicepreședinte al Comisiei Europene. La origine jurnalist, Tajani a fost între 1994 și 2008 deputat în Parlamentul European, revenind în urma alegerilor din mai 2014 în această poziție. În 1994, a fost printre fondatorii Forza Italia alături de Silvio Berlusconi, purtător de cuvânt al prim-ministrului în primul guvern Berlusconi, candidat, fără succes, de-a lungul timpului la mai multe demnități publice, precum cea de primar al Romei sau de deputat în legislativul italian. Până în 1994, fusese un activist pentru monarhie.

Din 2002, este vicepreședinte al Partidului Popular European, fiind ales la Congresul de la Estoril și reconfirmat la cele de la Roma, Bonn, București și Madrid. Tajani a făcut parte din Convenția Europeană, un corp înființat de Consiliul European pentru a redacta o „constituție” a Uniunii Europene, rezultatul, respectiv un tratat neratificat (Tratatul privint stabilirea unei constituții pentru Europa) datorită referendumurilor din Franța și Olanda. Din 2007, deține inclusiv un ordin onorific al României, Ordinul Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce.

În 2014, a renunțat la indemnizația de tranziție la care avea dreptul ca urmare a deținerii unui post de comisar european, considerând că este o „alegere morală”, indemnizația refuzată ridicându-se la 13.000 de euro pe lună (468.000 de euro în trei ani). În Parlamentul European:

 • vicepreședinte, Parlamentul European
 • membru, Biroul Parlamentului European
 • membru, Comisia pentru industrie, cercetare și energie
 • membru, Delegația pentru relațile cu Republica Federativă a Braziliei
 • membru, Delegația pentru relațile cu Mercosur
 • membru, Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană
 • membru supleant, Comisia pentru afaceri economice și monetare
 • membru supleant, Comisia de anchetă pentru examinarea pretinsei încălcări a normelor de drept sau a administrării defectuoase în aplicarea dreptului Uniunii în legătură cu spălarea de bani, evitarea sarcinilor fiscale și evaziunea fiscală
 • membru supleant, Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile

Helga Stevens, Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR)

Helga Stevens este vicepreședinte al ECR și membru al Parlamentului European din 2014, fiind aleasă pe lista Nieuw-Vlaamse Alliantie, o formațiune politică de centru-dreapta. A student drept la Universitatea Catolică din Leuven și deține un master în drept de la Universitatea din California, Berkeley. Profesional, a luptat pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Din 2004, face parte din legislativul Flandrei și din 2009 din Senatul Belgiei. În Parlamentul European:

 • membru, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne
 • membru, Delegația la Comisiile de cooperare parlamentară UE- Kazahstan, UE-Kârgâzstan, UE-Uzbekistan, UE-Tadjikistan șipentru relațiile cu Turkmenistanul și Mongolia
 • membru supleant, Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale
 • membru supleant, Delegația pentru relațiile cu Peninsula Coreeană

Laurențiu Rebega, Europa Națiunilor și Libertății (ENF)

Vine din România, fiind ales în 2014 pe lista PSD-UNPR-PC, provenind din Partidul Conservator, părăsind ulterior grupul socialiștilor pentru a se alătura grupului politic al naționalistilor format de Marine Le Pen. De profesie inginer, este licențiat în zootehnie la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București; deține un master în management și dezvoltare rurală de la USAMV București și unul  în managementul proiectelor de dezvoltare rurală la Academia de Studii Economice, unde este în prezent doctorand. Este vicepreședinte al ENF. Înainte să fie ales eurodeputat, a fost pentru o perioadă de doi ani vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova. În 2015, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de acesta pentru folosirea influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, pentru instigare la spălare de bani, la fals în înscrisuri sub semnătură privată și la uz de fals. În Parlamentul European:

 • membru, Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală
 • membru, Comisia pentru petiții
 • membru, Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Turcia
 • membru supleant, Comisia pentru afaceri externe
 • membru supleant, Comisia pentru industrie, cercetare și energie
 • membru supleant, Comisia pentru dezvoltare regională
credit imagine: Alexandra Lande / Shutterstock, Inc

Vom vedea marți, 17 ianuarie, cine va fi fericitul câștigător al unui mandat de președinte a Parlamentului European pentru următorii doi ani și jumătate. Lupta se dă între candidații celor mai mari două partide, respectiv PPE și S&D. Din fericire, majoritarea grupurilor parlamentare și, important, cele mai importante, cele care formează cordonul sanitar la acest moment, au o viziune proeuropeană, Liderii acestora vor mai multă Europă. Însă vom vedea cum va funcționa politica de alianțe în contextul amintit la începutul articolului.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.