Cine esti?

Intrebare formata din doua cuvinte. Poate pare mult prea banala, dat fiind ca raspunsurile cele mai intalnite sunt “X-ulescu”, eventual numele este continuat de o descriere ce contine postul ocupat intr-o companie.

Raspunsul mi se pare cat se poate de fals. Ia un moment pauza de la calculatorul de pe care citesti aceste randuri si indreapta-te spre un loc linistit, un loc unde poti medita si poti cauta raspunsul la intrebarea “Cine esti?”.

Bine ai revenit! Ti-ai dat seama cine esti? Nu. Ai intalnit o intrebare mult mai periculoasa, intrebare a carui raspuns este mult mai complicat, contine mult mai multe detalii si se leaga de toata experienta ta de viata.

Nu stiu daca a dat cineva o definitie a existentei umane care sa fie legata de raspunsul la aceasta intrebare. Puterea acestui raspuns sta in fiecare dintre noi. Fiecare avem o perceptie diferita asupra lumii in care traim, fiecare avem propria noastra lume, daca pot spune asa, modelata de cei din jur, modelata de trecut si sculptata pentru un viitor mai bun, nu? Isi doreste cineva sa aiba un viitor mai rau? Nu.

Societatea de modeleaza, te minte, iti bate joc de tine, la propriu si la figurat, indepartandu-te de scopul pe care il ai : a fi. O imagine falsa a existentei este legata de “a fi cineva”. Dupa cum am spus la inceput, a fi cineva este un raspuns mult prea simplu la intrebarea “Cine esti?”.

Modele. Suntem in cautarea unor modele, incercam sa ne autoperfectionam si sa ajunge sa spunem ca merita sa te bucuri de cine esti. Dar cine esti? Esti oare un om, o biata fiinta la fel ca cei din jurul tau? Esti oare un cersetor si cel mai influent om de pe Pamant in acelasi timp? Esti bunicul care spune povesti nepotului stand pe o canapea pe o prispa sau acel functionar obosit de atatea calcule? Oare asta esti? Totul se rezuma la existenta materiala? Societatea minte, societatea te inseala.

Suntem consumator de aparente. Te nasti, speram ca inveti cei sapte ani de acasa, mergi la scoala unde trebuie sa inveti pentru a deveni cineva, muncesti, perpetuezi specia sau nu ( alegerea ta) , iesi la pensie, privesti in trecut ( te intrebi “Cine am fost?” sau “Cine sunt?”) si mori. Fiecare dintre noi urmareste acet ciclu. Dar “Cine esti?”. Mai ia o pauza de la calculator, du-te in locul de meditatie si gandeste mai profund.

Societatea va avea grija sa te opreasca atunci cand vei cauta raspunsul la aceasta intrebare. Nu trebuie sa le spui tu, deoarece te vor pedepsi cand nu te astepti si vor avea grija sa ii retii. Societatea, acei “ei” se opun raspunsurilor tale si te indeparteaza de obiectiv, de scop, de tot ce cauti . Drumul este greu. Ai nevoie de timp sau doar de o minte limpede si un moment de sclipire? De ce ai oare nevoie sa afli “cine esti”?

Fii cine esti, fii liber, fii tu! Nu mai copia pentru ca nu are niciun rost sa fii jignit. Lasa-te cuprins de intrebari si cauta raspunsuri. Nu ii lasa pe cei din jur sa te raneasca! Nu astepta ca alte persoane sa iti raspunda la intrebarea “Cine esti?”! Nu cauta in Dictionarul Explicati al Limbii Romane* raspunsul la aceasta intrebare , deoarece tu nu ai cum sa fii persoana care a scris definitia.

Fii cine esti! Fii tu! Nu te mai ascunde in spatele aparentelor si nu lasa pe nimeni sa te raneasca!

In final, am doar o intrebare:

CINE ESTI?

——————————

*Ma refer la DEX, ca la orice carte unde ai iluzia gasirii acestui raspuns.

4 Replies to “Cine esti?”

Comments are closed.