China torturează deținuții

China torturează deținuții

Amnesty International a publicat mărturiile unui savant și activist chinez, Xu Zhiyong, reținut arbitrar de China din februarie 2020. Xi este cunoscut ca un cercetător în domeniul legal și al drepturilor omului, recunoscut pentru activitatea sa în numele grupurilor dezavantajate și promovării cetățeniei active.

Prin intermediul a două apeluri video, cercetătorul a putut să își întâlnească avocatul. În cadrul mărturiilor sale, Xu a transmis avocatului că a fost supus torturii când a fost reținut sub supraveghere rezidențială într-o locație secretă. Acesta a povestea condițiile dure din centrele de detenție ale Chinei.

Xi Zhuyong a fost reținut inițial sub acuzația de „incitare la subminarea puterii de stat” după o acțiune pașnică în care își exercita libertatea de asociere, dar procuratura a stabilit din 20 ianuarie că este acuzat de „subminarea puterii de stat”.

Înfometarea, tortura și condițiile degradante în meniul reținerii

În cadrul regimului de detenție, Xu Zhuyong este înfometat printr-o alimentație insuficientă și inadecvată, care nu asigură nutriția necesară unui regim de detenție. Mai mult, regimul de detenție la care a fost supus a inclus tratatemente degradante asimilate torturii precum legarea de un scaun de fier cu membrele legate pentru mai bine de 10 ore pe zi mai bine de o săptămână. Această postură i-a provocat nu doar oboseală, dar și dificultăți de respirație și este interzis în baza dreptului internațional și dreptului internațional umanitar privind interdicția torturii și altor tratamente degradante.

Regimul totalitar chinez este implicat într-o vânătoare de vrăjitoare ai cărei victime sunt o rețea de activiști care militează pentru transparență guvernamentală și pentru anticorupție. Zeci de avocați și activiști au participat la o reuniune informală în Xiamen, un oraș din sud-estul Chinei, în decembrie 2019, unde au discutat despre situația societății civile în China. Din 26 decembrie 2019, poliția este pe urmele particupanților la această adunare, aceștia fiind anchetați și reținuți abuziv. După întâlnire, participanții la reuniune au trebuit să înceapă să se ascundă pentru a se proteja. În februarie 2020, Xu a criticat modul în care Xi Jinping a gestinat criza de coronavirus care a provocat pandemia globală. Pe 15 februarie 2020, a fost reținut în timp ce respecta ordinile de confinare în casa unui activist apropiat și nu s-a mai auzit nimic de la el până pe 21 ianuarie 2021. După reținerea arbitrară a sa, familia lui Xu este hărțuit și amenințată constant de reprezentanții statului chinez.

Xu Zhuyong, prizonier de conștiință

Xu Zhuyong este considerat de Amnesty International prizonier de conștiință.

imagine: amnesty.org

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.