Cea mai bogată primărie din țară vrea voluntar expert accesare fonduri europene

Cea mai bogată primărie din țară vrea voluntar expert accesare fonduri europene

Primăria Sectorului 1, cea mai bogată primărie din țară, acolo unde își plătesc dările numeroase companii cu prezență națională, a lansat un program de voluntariat. Dar nu dorește voluntari, nicidecum, primăria condusă de Clotilde Armand (USRPLUS) caută:

  • designer grafică/tehnoredactor;
  • corector/editor text;
  • expert accesare fonduri europene;
  • office assistant (o poziție de secretariat).

În realitate, dacă ne uităm pe descrierile posturilor, este vorba de muncă mascată. Nu este program de voluntari. Într-o țară normală, la prezența unui astfel de anunț, Inspectoratul Teritorial de Muncă s-ar autosesiza și ar sancționa Primăria Sectorului 1.

Voluntariatul este prost legiferat în România. Mai există și impresia că anumite activități ce țin de civism și participare publică reprezintă voluntariat. Dar aici nu este voluntariat. În cel mai bun caz, Primăria Sectorului 1 putea să facă un apel pentru stagiari, deși nu ar trebui ca într-o primărie de municipiu să nu existe funcționari publici sau personal contractual care să nu aibă chiar niciunul în fișa de post realizarea unor mici elemente de grafică, corectarea unor texte. Despre celelalte două roluri, pozițiile cerute voluntarilor sunt specializate. Ori sunt cu dedicație pentru a aduce pe cineva pe acolo, ori PS1 vrea să își bată joc de niște tineri pentru a-i și ai pune să facă niște lucruri gratuit.

Cea mai bogată primărie din România caută voluntari pentru poziția de expert accesare fonduri europene. Dar cu contractele publice semnate fără număr de acolo, cu cursurile de pregătire în care au mers funcționarii de acolo, cu consilierii primarului și viceprimarilor, cu mulți alții care ar trebui să fie specializați pe acest rol mai este nevoie de voluntari? Trecem peste faptul că, dacă ar fi vorba de un proces de învățare, nu se poate face prin voluntariat, ci prin mai multe categorii de stagii, internship, chiar și primele șase luni la locul de muncă.

Sunt curios ce părare are ITM-ul de practicile Primăriei Sectorului 1 în privința muncii mascate sub formă de voluntariat.

A doua curiozitate este dacă proiectele pentru care se face această muncă mascată au avut finanțare. Și cât.

imagine: fb.com/TaraMunciiIeftine

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *