Ce facem cu amenzile pentru libertatea de exprimare?

Ce facem cu amenzile pentru libertatea de exprimare?

CNCD s-a transformat în coșmarul conservatorilor. Mult timp, această instituție bugetară a fost criticată de conservatorii români ca un fiind un organism de cenzură care nu răspunde în fața nimănui. Un fel de „minister al adevărului”, doar că limitat la sancțiuni și persecuții împotriva celor care spun lucruri care pot fi neplăcute pentru diferite grupuri. Așa se face că avem unele dintre cele mai absurde amenzi date. Amenzi pentru discriminare fără a avea discriminare. Ignorarea problemelor reale de discriminare și, în același timp, lasă impresia că reacționează la comandă pentru a aplica amenzi.

Doar că CNCD a început să sancționeze liberali. Comentatorul politic Cristian Tudor Popescu este un exemplu. A câștigat procesul în cazul „pavianul cu mantie”, după ce a fost amendat de CNCD cu 1.000 de lei pentru lezmaiestate, comparându-o coafura Vioricăi Dăncilă, prim-ministrul PSD, cu a unei specii de babuin. CNCD a găsit în declarațiile jurnalistului exemple de hărțuire prin discriminare și încălcarea demnității umane. În realitate, ceea ce a găsit CNDC este un fenomen feudal numit lezmaiestate. A urmat un caz, la fel de celebru, fostul consilier al președintelui USR, Andrei Caramitru, sancționat pentru o postare pe Facebook în care acesta a spus că BOR este o „sectă demonică”. Cu unaniminate CNDC a stabilit că există discriminare și încălcarea demnității umane în postarea respectivă. Unanimitate. A cui demnitate? Instituțiile nu au demnitate. Demnitatea nu poate fi decât individualizată, la nivel de fiecare persoană, și inalienabilă. Nu există demnitatea credincioșilor, demnitatea slujitorilor Bisericii sau demnitatea poporului.

Cazul recent se bazează pe 800 de plângeri primite de CNDC pentru sancționarea jurnalistului pentru un articol scris de acesta pe site-ul său intitulat „Satană în sutană”. Acolo, CTP critică comparația aberantă între căderea regimului comunist și aplicarea măsurilor de combatere a răspândirii pandemiei. Comparația a fost făcute de Patriarhul Daniel, în timp ce mulți lideri ai BOR au fost declarați colaboratori ai Securității. Declarația sa ar constitui „discriminare” spun membrii Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, deși nu poate fi catalogată astfel conform logicii elementare și a legii. Și mai avem o problemă, anume că avem un mesaj privind numărul de plângeri. Justiția nu este făcută de mulțimi, aceasta este o regulă de bază a democrației.

Decredibilizarea acestei instituții merge mai departe și în scandalul arbitrului Colțescu. Președintele organizației acuză rasism, fără să fie rasism acolo, iar membri ai instituții transmit aceleași acuzații pe plan internațional. Dar avem niște probleme fundamentale. CNCD nu are competențe privind analiza lingvistică, semantică, istorică. Nu are nici în privința rasismului. Dar problema cea mai gravă este lansarea unei acuzații împotriva unui cetățean fără a-l asculta, fără a auzi ambele părți. Lansează săgeți, deși nici nu cunoaște cazul. Transmite așa-zise evidențe fără a aduce dovezi și argumente. Această degradare instituțională vine pe un fond în care are aceeași conducere din 2013. Și nimeni nu sancționează degradarea instituțională. Evident, membrii sunt puși de partide.

Ce facem cu amenzile pentru libertatea de exprimare date astfel?

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.