CCR și apelul la reținere

CCR și apelul la reținere

Președintele și prim-ministrul s-au crezut deasupra legii și, îmbătați de partizanat politic și fum electoral, au încercat fiecare să ducă o confruntare politică dincolo de regulile fundamentale ale unei democrații. Tema a fost „criza” politică a zilei, respectiv ruperea coaliției de guvernare și numirea unor miniștri interimari.

Deși acest conflict între palate nu ar fi apărut dacă la Cotroceni sau Victoria era oameni politici responsabili, cu o minima cultură instituțională și constituțională, până la urmă s-a ajuns la singurul arbitru care mai putea să îi aducă cu capul pe pământ. Așa că „garantul supremației Constituției” a trebuit să soluționeze, previzibil, gâlceava celor două părți, ceartă în care instituții importante ale statului român au devenit captive unor candidați iresponsabili la alegerile prezidențiale.

Curtea Constituțională a României și-a făcut și de această data treaba în mod ireproșabil, în pofida unor presiuni politice immense: cele mai mari partide politice din țară, mizele aflate pe masă pentru soluționare care includ și scenariul deținerii guvernării, contextul precampaniei pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2019 și nu numai.

Pe 18 septembrie, cum spuneam, previzibil pentru oricine a citit cu atenție Constituția României, CCR a spus că există conflict juridic de natură constituţională între prim-ministru şi preşedinte pe tema refuzului şefului statului de revocare din funcţie a unor miniştri şi de desemnare a interimarilor. Curtea fusese sesizată de prim-ministru, după ce Klaus Iohannis a refuzat nemotivat numirea unor miniștri interimari.

Sunt două elemente importante transmise de Curtea Constituțională, care vor rămâne clarificate pentru viitor, când vor mai fi niște oameni jucăuși ca prim-reprezentanți ai României:

  • preşedintele trebuie să numească interimarii propuşi de prim-ministru, cu accent pe interimari, nu membri cu drepturi depline, unde șeful statului nu este obligat;
  • prim-ministrul trebuie să meargă în Parlament cu propunerea de remaniere întrucât a fost schimbată compoziția politică a guvernării după retragerea partenerului din coaliția de guvernare. (vezi știrileprotv.ro)

Sunt două idei atât de simple pentru toți și atât de complicate pentru unii mai complicați. Dincolo de alte opinii, este și un îndemn la reținere transmis de CCR.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.