Cât de populare sunt limbile străine la școală?

Cât de populare sunt limbile străine la școală?

Nu existau prea multe îndoieli cu privire la faptul că limba engleză este cea mai studiată limbă străină în Uniunea Europeană. Chiar dacă vorbim de Brexit, nu e de mirare că în Uniunea Europeană limba engleză va rămâne principală limbă de circulație și comunicare internațională. Eurostat vine cu statistici în acest sens, aflând astfel care sunt cele mai populare limbi străine studiate de elevii din ciclul gimnazial din Uniunea Europeană.

Aproximativ 17 milioane de elevi din ciclul gimnazial învață la școală cel puțin o limbă străină (98,6% din totalul elevilor înscriși în acest ciclu). Dintre aceștia 10 milioane de elevi studiază cel puțin două limbi străine.

sursa imagine: cloud of characters/Shutterstock.com

Limba engleză este cea mai populară limbă străină pentru acești elevi, fiind studiată de aproximativ 17 milioane de elevi din ciclul secundar inferior (97,3%). Limba franceză este a doua cea mai studiată limbă străină, însă la o distanță considerabilă, 5 milioane (33,8%). Germana (3 milioane, 23,1%) și spaniola (2 milioane, 13,6%) completează topul, fiind urmate de rusă (2,7%) și italiană (1,1%).

România era în 2015 în topul statelor în care se învățau cel puțin două limbi străine la acest nivel, statele din top fiind astfel:

  • Luxemburg – 100%;
  • Finlanda – 98,4%;
  • Italia – 95,8%;
  • Estonia – 95,4%;
  • România – 95,2%.

La celălalt capăt, în Ungaria și în Austria erau cei mai puțini elevi la acest nivel care studiau cel puțin două limbi străine, 6% în cazul Ungariei și 8,8% în cazul Austriei.

Franceza este a doua cea mai populară limbă străină în nouă state membre, ratele cele mai mari de participare a elevilor la aceste ore fiind în Cipru (89,2%), România (83,6%), Portugalia (66,6%), Italia (65,4%) și Olanda (55,6%).

Alte câteva aspecte interesante sunt reprezentate de:

  • 16,9% din elevii bulgari analizați studiază ca limbă secundară limba rusă. În jur de 60% din elevii din ciclul gimnazial din fiecare dintre statele baltice studiază ca a doua limbă tot limba rusă.
  • Germania este a doua cea mai populară limbă străină în opt state membre, Danemarca, Polonia și Slovacia fiind principalele state cu cele mai mari proporții de elevi care preferă această limbă străină.
  • 43,7% din elevii suedezi și 39% din elevii spanioli analizați preferă studiul limbii spaniole ca a doua limbă străină.
  • Câteva state au mai multe limbi oficiale: Belgia (franceză, germană, olandeză), Luxemburg (franceză, germană, luxemburgheză), Malta (engleză, malteză), Finlanda (finlandeză, suedeză).

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Cât de populare sunt limbile străine la școală?”

  1. Este doar un impact stimulat de prezenta filmelor in engleza prezentate de posturile tv. Ai mei au studiat rusa in scoala ca mai toti prietenii lor ca i-am intrebat. Acum eu nu as merge cu comparatia asa departe. Avem foarte multe zone in care s-a studiat germana sau maghiara ca limba alternativa.

Comments are closed.