Prima carte vrânceană de bună guvernare – Vrancea Altfel

Se lansează prima carte de bună guvernare din Vrancea

Mă bucur să văd că din ce în ce mai multe inițiative apar pe plan vrâncean, inițiative care pot scoate la lumină situația întunecată în care este ascuns județul Vrancea, precum și municipiul Focșani. Astăzi, am aflat că se lansează primul volum de bună guvernare din Vrancea, semnat de avocatul și publicistul Dan Nichita, fondatorul blogului VranceaAltfel.ro. La lansare, și-a anunțat prezența și politologul Alina Mungiu-Pippidi, președintele Societății Academice din România.

Alexandria Librării, Promenada Mall Focşani şi Editura Pallas vă invită sâmbătă , 13 decembrie, de la orele 13.00, la lansarea volumului. În deschiderea evenimentului va vorbi doamna profesoară de istorie Gabriela Obodariu, de la Colegiul Naţional  Al. Ioan Cuza din Focşani, lider al Clubului Focşani al Asociaţiei Pro Democraţia.

Lansarea se va bucura, de asemenea, de o  expoziţie de caricatură de presă a graficianului Constantin Pavel, cel care semnează şi ilustraţia volumului. Premiat la nenumărate concursuri internaţionale de profil, Constantin Pavel a câştigat premiul I la la World Press Cartoon 2012, cea mai importantă competiţie internaţională de caricatură de presă.

Sunt invitaţi la lansarea volumului toţi cei care vor să se alăture comunităţii civice Vrancea Altfel sau ca voluntari în proiectul de bună guvernare www.romaniacurata.ro, al Alianţei pentru o Românie Curată, coordonat la nivel regional de către Silvia Vrînceanu, redactor-şef la Ziarul de Vrancea.

Despre cartea Vrancea Altfel

Volumul „Vrancea Altfel” a apărut la Editura Pallas din Focşani şi cuprinde o suită de texte apărute pe blogul VranceaAltfel.ro dar şi în Ziarul de Vrancea. Publicistica lui Dan Nichita este o radiografie a judeţului, care subliniază atitudinea clasei politice în raport cu cheltuirea banului public, cu justiţia şi corupţia,care reliefează indiferenţa şi cinismul faţă de abuzurile administrative ale căror victime au fost şi mai sunt micii fermieri. Cartea dezvăluie pe larg modul antidemocratic de funcţionare a partidelor şi se încheie cu nouă editoriale care satirizează asigurarea nemuririi aleşilor- prin botezarea unor străzi cu numele acestora – traseismul politic, oportunismul şi prostia.

“Este o carte despre încă lipsa de democraţie într-un oraş aflat la doar 180 de km de capitală. Este o incursiune printre personaje care au acaparat şi ţin pradă un întreg judeţ”, spune autorul volumului. De ce „altfel”? “Pentru că este prima dată în ultimii 25 de ani când se atacă critic obiceiurile unei clase politice hrăpăreţe, când se deschide fereastra să se poată întrezări contururile umbroase ale celor care conduc de ani buni un judeţ. Este o carte ce doreşte să sprijine construcţia statului de drept şi pe meleagurile noastre. Să nu uităm: statul de drept trebuie să fie peste tot. Este ubicuu sau nu este deloc”.

Cine este Dan Nichita, semnatarul volumului?

În prezent,  avocat și publicist, Dan Nichita a fost deputat PNŢCD de Vrancea în mandatul 1996-2000, fiind un foarte bun cunoscător al mediului politic local. Retras din politică de aproximativ un deceniu, acesta spune că, prin demersul său, şi-a propus să încurajeze spiritul critic într-un judeţ unde politicienii profită de lipsa de reacţie civică pentru a-şi cultiva propriile interese.

Dacă sunteți în Focșani, vă recomand să mergeți, în primul rând, să vedeți despre ce este vorba. Apoi, să vă implicați în transformarea orașului și a județului. Fiecare inițiativă contează!

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

2 Replies to “Prima carte vrânceană de bună guvernare – Vrancea Altfel”

Comments are closed.